11 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΥΛΟ;


Είναι γνωστή η τρέλα των αμερικανών προέδρων για τα σκυλιά ήδη από την εποχή του πρώτου προέδρου της χώρας, του Τζορτζ Ουάσιγκτον. Άλλωστε, θυμόμαστε πόσο μεγάλο θέμα είχε γίνει η αναζήτηση του κατάλληλου προεδρικού σκύλου από το ζεύγος των Ομπάμα πριν τέσσερα χρόνια. Εν όψει της εκλογής νέου προέδρου στη Γερμανία, του τρίτου κατά σειρά σε διάστημα μόλις δύο ετών, η γερμανική εφημερίδα Die Welt διαπίστωσε ότι οι γερμανοί πρόεδροι, σε αντίθεση με τους αμερικανούς ομολόγους τους, δεν έχουν αντίστοιχη παράδοση και προσπαθεί να δώσει μια απάντηση σ' αυτό το - ομολογουμένως - ανούσιο ερώτημα κάνοντας μια απλή ιστορική αναδρομή. Γιατί, λοιπόν, οι γερμανοί πρόεδροι δεν έχουν σκύλο;

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η απάντηση ίσως κρύβεται για ακόμα μία φορά στο ναζιστικό παρελθόν της χώρας και το φάντασμα του Αδόλφου Χίτλερ. Βλέπετε, ο Χίτλερ μπορεί να μισούσε τη μισή ανθρωπότητα και να σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους στα πεδία των μαχών και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ωστόσο αγαπούσε τα σκυλιά και μάλιστα είχε έναν γερμανικό ποιμενικό, την Μπλόντι, η οποία μάλιστα είχε χρησιμοποιηθεί πολύ στα πλαίσια της γερμανικής προπαγάνδας για την ωραιοποίηση του προφίλ του Χίτλερ. Βέβαια, ο θάνατος της Μπλόντι δεν ήταν και ιδιαίτερα τρυφερός, καθώς το σκυλί πέθανε από κάψουλες κυανίου λίγες μέρες πριν την αυτοκτονίας του Χίτλερ και της Εύας Μπράουν, όταν ο γερμανός δικτάτορας ζήτησε από τον γιατρό του να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του κυανίου στο σκύλο του.
Δεν ξέρω αν όλοι οι μεταπολεμικοί γερμανοί πρόεδροι προέβαιναν όντως σε έναν τόσο περίπλοκο συσχετισμό ή απλά οι Γερμανοί σαν λαός δεν είναι και πολύ φίλοι των σκύλων, η αλήθεια πάντως είναι ότι μόνο ο Γιοχάνες Ράου, πρόεδρος της χώρας από το 1999 έως το 2004 είχε σκύλο και μάλιστα δεν ήταν καν ράτσας. Ενδιαφέρον θα είχε να το ψάχναμε και για τους Έλληνες προέδρους, καθώς ούτε η χώρα μας φημίζεται για τους "προεδρικούς σκύλους" της, αν και έχω την εντύπωση ότι ο νυν πρόεδρος, ο Κάρολος Παπούλιας, πρέπει να έχει δικό του σκύλο, ο οποίος σίγουρα δε μένει στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Η Ελλάδα, πάντως, είναι γνωστή παγκόσμια για τους σκύλους-διαδηλωτές της, οι οποίοι ίσως και να έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον από τον όποιο καλομαθημένο προεδρικό σκύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου