14 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΛΛΕΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ;;

Μια κοκκινομάλλα, μα τι κοκκινομάλλα!

Η μέση Ελληνίδα, ως γνήσιες μεσογειακές γυναίκες, είναι καστανομάλλα. Μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η μέση ελληνίδα σελέμπριτι έγινε ξανθιά. Τους τελευταίους μήνες όμως μια νέα τάση έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στο γυναικείο πληθυσμό της ελληνικής σόου μπιζ - και όχι μόνο - και δεν είναι άλλο από τα... βαμμένα, κόκκινα μαλλιά.
Να φανταστεί κανείς ότι παλιότερα τις θεωρούσαν κάτι σαν μάγισσες και εκπροσώπους του κακού επί της γης (είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγγλική γλώσσα τα αποπαίδια και όσους γενικά τους βάζουν στο περιθώριο τους αποκαλούν "redheads"), όμως τα τελευταία χρόνια οι κοκκινομάλλες έχουν πάρει το αίμα τους πίσω και έχουν αναγορευτεί σε σύμβολα του σεξ. Το ξανθό μαλλί είναι πλέον πολυφορεμένο και ξεπερασμένο, ενώ το καστανό παραμένει all time classic αλλά είναι και το πλέον συνηθισμένο, αφού όπου και να γυρίσει το μάτι σου θα πέσει σε μια καστανομάλλα. 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν γεννηθεί με κόκκινο μαλλία, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά συναντώνται στη Σκοτία, όπου το 14% έχουν κόκκινα μαλλιά, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό και στην Ιρλανδία (περίπου 10%). Είναι επομένως φυσικό, κάτι που σπανίζει γύρω μας, να προκαλεί ακραίες αντιδράσεις. Ας αφήσουμε όμως στην άκρη τις προλήψεις που θέλουν τους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά "πεισματάρηδες", "μάγισσες" και "μάγους", "κακόψυχους" κλπ και ας δούμε τι λένε οι επιστήμονες. Γιατί τελικά μπορεί και να είναι ... καλύτερο να για μια γυναίκα να έχει γεννηθεί κοκκινομάλλα;
Κατ' αρχήν, το κόκκινο χρώμα στα μαλλιά, οφείλεται, όπως εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε, στο ανθρώπινο DNA και πιο συγκεκριμένα σε ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 16. Πρόκειται για πέντε παραλλαγές στο γονίδιο MC1R που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι ενδεχομένως να συμβάλλει στη χρωματική ιδιαιτερότητα και μια παραλλαγή του γονιδίου HCL2  στο χρωμόσωμα 4. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι λόγω της σπανιότητας του "κόκκινου γονιδίου", όπως το αποκαλούν χαρακτηριστικά, οι άνθρωποι με φυσικό κόκκινο μαλλί - άντρες και γυναίκες - θα εκλείψουν μέχρι το 2060.
Μία έρευνα του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ έδειξε ότι οι γυναίκες με κόκκινα μαλλιά είναι πιο ευαίσθητες στο κρύο και τη ζέστη, όπως και σε ένα είδος παυσίπονου. Αντίθετα, εμφανίζονται πιο ανθεκτικές στις ναρκωτικές ουσίες, κάτι που έχει εκπλήξει και τους ίδιους τους ερευνητές, οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση. Αντίθετα, μία ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μελέτη του Πόνου και του Πανεπιστημίου Άλμποργκ της Δανίας με επικεφαλής τον Lars Arendt-Nielsen κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κοκκινομάλλες είναι λιγότερο ευαίσθητες σε συγκεκριμένα είδη πόνου, όπως στο τσίμπημα βελόνας, τις γρατσουνιές ή στην άσκηση πίεσης. Το πείραμα που έκαναν, ήταν το εξής: Διάλεξαν 20 γυναίκες με χλωμό δέρμα και κόκκινα μαλλιά και άλλες 20 γυναίκες με σκούρα ή ξανθά μαλλιά και τις υπέβαλαν σε ένα μικρό βασανιστήριο αλείφοντας στο δέρμα τους μία κρέμα από καυτερή πιπεριά. Όλες οι γυναίκες αντέδρασαν το ίδιο σε αυτήν την οδυνηρή εμπειρία, όμως οι αντιδράσεις τους διαφοροποιήθηκαν όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με μηχανικό τρόπο. Τη δεύτερη φορά, οι κοκκινομάλλες εμφανίστηκαν πιο ανθεκτικές στο αίσθημα του πόνου σε σχέση με τις άλλες γυναίκες.
Από την άλλη όμως υπάρχουν και τα αρνητικά. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με κόκκινα μαλλιά είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του δέρματος, ενώ είναι αδύνατο να ξεφύγει ένας δράστης με κόκκινα μαλλιά από την τσιμπίδα του νόμου χάρη στα σύγχρονα τεστ DNA που εφαρμόζουν οι ιατροδικαστές, τα οποία έχουν ποσοστό ακριβείας 100% στις περιπτώσεις δραστών με κόκκινα μαλλιά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους έχουν καστανά μαλλιά είναι 90% και για όσους έχουν ξανθά μαλλιά πέφτει στο 80%.

[Πηγή: σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Die Welt]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου