9 Μαρτίου 2012

ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΑΝΕΡ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ;;


Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2011, για την τέλεση του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ως "όπλα" αεροσκάφη, τα μέτρα ασφαλείας στα διεθνή αεροδρόμια όλου του κόσμου εντάθηκαν όσο ποτέ. Ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται - μεταξύ άλλων και στα ελληνικά αεροδρόμια - είναι ο έλεγχος των επιβατών από ένα ειδικό μηχάνημα με ακτίνες, το οποίο μας σκανάρει και "διαβάζει" οτιδήποτε μπορεί να κρύβουμε κάτω από τα ρούχα μας. Οτιδήποτε, όμως; Ένας νεαρός αμερικανός ακτιβιστής, ο Τζόναθαν Κόρμπετ (Jonathan Corbett), ισχυρίζεται ότι κατάφερε να ξεγελάσει ένα τέτοιο μηχάνημα και μάλιστα ανέβασε βίντεο στο youtube προς απόδειξη του ισχυρισμού του. 

Ο Κόρμπετ στήριξε το εγχείρημα του σε μια πολύ απλή διαπίστωση, που όλου έχουμε προσέξει: οι συγκεκριμένες συσκευές "διαβάζουν" το ανθρώπινο σώμα ασπρόμαυρο. Επομένως, ένα μεταλλικό αντικείμενο μπορεί να περάσει απαρατήρητο στο σκανάρισμα, εάν βρίσκεται σε περιοχή που αναπαριστάται με σκούρο φόντο. Αν κάποιος επιχειρήσει να κρύψει π.χ. μια μεταλλική λάμα κατάσαρκα, ακριβώς κάτω από τα ρούχα του, η συσκευή θα την εντοπίσει αμέσως. Αντίθετα, αν η μεταλλική λάμα τοποθετηθεί στο πλαϊνό μέρος του σώματος, τότε θα αποκτήσει το χρώμα του φόντου, δηλαδή το μαύρο, καθιστώντας από δύσκολο έως αδύνατο τον εντοπισμό της. Αυτό τουλάχιστον έκανε ο ίδιος ο Κόρμπετ: έραψε μια τσέπη στα πλάγια του πουκαμίσου του και έβαλε μέσα μια μεταλλική πλάκα. Κατάφερε να περάσει δύο φορές από τον ανιχνευτή που βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Fort Lauderdale του Χόλιγουντ χωρίς να αντιληφθεί κανείς το παραμικρό και στη συνέχεια μήνυσε την αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας Μεταφορών. Παράλληλα, ανέβασε το βίντεο στο youtube δίνοντας μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αφού αφορά την ασφάλεια των πτήσεων. 
Στο youtube υπάρχει όντως ένα βίντεο με τον τύπο να εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες τον τρόπο που θα μπορούσε δυνητικά να ξεγελάσει κάποιος το σύστημα ελέγχου, η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν αποδεικνύει και ότι αυτό όντως συμβαίνει, κάτι εύλογο από τη στιγμή που δεν επρόκειτο για οργανωμένο, δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Παράλληλα, ο Κόρμπετ έχει ξεκινήσει ένα μπλογκ στη διεύθυνση tsaoutofourpants.wordpress.com, όπου αναφέρεται στα θέματα ασφάλειας των αεροδρομίων εστιάζοντας στις ελλείψεις που παρουσιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου