1 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Τρεις νέες ταινίες κάνουν πρεμιέρα σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας. Πρόκειται για το νορβηγικό δράμα "Όσλο, 31 Αυγούστου" (η επίσημη υποψηφιότητα της Νορβηγίας στα Όσκαρ), το "Μεθυσμένο Ημερολόγιο" με τον Τζόνι Ντεπ (για τους φαν του ηθοποιού) και το ατμοσφαιρικό δράμα "Café de flore" από τον Καναδά. Παράλληλα, σε συγκεκριμένες αίθουσες επαναπροβάλλονται δύο κλασσικές ταινίες του μετρ του κινηματογραφικού υπερρεαλισμού, του Λουί Μπουνιουέλ. Πρόκειται για τις ταινίες "Ο Ανδαλουσιανός σκύλος" και "Η χρυσή εποχή".

Όσλο, 31 Αυγούστου - Oslo, 31. August (δράμα, Νορβηγία)
Σκηνοθεσία: Joachim Trier/ Πρωταγωνιστούν: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava
Υπόθεση: Ο Άντερς σύντομα ολοκληρώνει το πρόγραμμα απεξάρτησης του από τα ναρκωτικά, που παρακολουθεί στην επαρχία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, του επιτρέπεται να μεταβεί στην πόλη ώστε να περάσει από συνέντευξη για δουλειά. Όμως, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία αυτή και μένει στην πόλη, τριγυρνώντας εδώ κι εκεί, και συναντώντας ανθρώπους που έχει να δει καιρό. Ο 34χρονος Άντερς είναι έξυπνος, όμορφος και από καλή οικογένεια, όμως μέσα του βαθιά είναι δυστυχισμένος από τις τόσες ευκαιρίες που είχε και πέταξε, και απ’ όλους τους αγαπημένους του ανθρώπους που τον περιέβαλαν και εκείνος παράτησε. Κι ενώ είναι ακόμη νέος, αισθάνεται ότι η ζωή του, από πολλές απόψεις, είναι τελειωμένη. Στο υπόλοιπο αυτής της ημέρας, καθώς και της μακριάς νύχτας που ακολουθεί, έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος του και με όλα τα λάθη που έχει κάνει. Κι αυτά στέκονται εμπόδιο, ουσιαστικά παλεύουν με την πιθανότητα της αγάπης, τη δυνατότητα μιας νέας ζωής, και την ελπίδα να δει ένα διαφορετικό μέλλον το επόμενο πρωί.
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 7.7/10 (από 789 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 7.7/10 (κριτικοί)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 8/10
ΕΘΝΟΣ: 6/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 7/10


Μεθυσμένο Ημερολόγιο - The Rum Diary (περιπέτεια)
Σκηνοθεσία: Bruce Robinson/ Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Amber Heard
Υπόθεση: Κουρασμένος από το θόρυβο και την τρέλα της Νέας Υόρκης, αλλά και τη μετά Αϊζενχάουερ εποχή στην Αμερική, ο Κεμπ ταξιδεύει στο παρθένο νησί του Πουέρτο Ρίκο για να δουλέψει για μια τοπική εφημερίδα, την The San Juan Star, της οποίας διευθυντής είναι ο καταπιεσμένος Λότερμαν. Υιοθετώντας το στιλ ζωής του νησιού, στο οποίο πρωτοστατεί η κατανάλωση ρούμι, ο Πολ σύντομα παθιάζεται με την Σενό, την άγρια, ελκυστική και γεννημένη στο Κονέκτικατ αρραβωνιαστικιά του Σάντερσον. Ο Σάντερσον, που εμπλέκεται σε σκοτεινές υποθέσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, είναι ένας από τους πολλούς Αμερικανούς επιχειρηματίες που είναι αποφασισμένοι να μετατρέψουν το Πουέρτο Ρίκο σε ένα καπιταλιστικό παράδεισο, στην υπηρεσία των πλουσίων. Όταν ο Σάντερσον αναθέτει στον Κεμπ να γράψει ένα κολακευτικό άρθρο για το πρόσφατο ανούσιο project του, ο δημοσιογράφος έχει τις εξής επιλογές: είτε να γράψει προς οικονομικό όφελος του διεφθαρμένου επιχειρηματία ή να τον «αποκαθηλώσει».
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 6.4/10 (από 19.504 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 5.6/10 (κριτικοί), 3.5/5 (κοινό)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 6/10
ΕΘΝΟΣ: 5/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1.5/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 5.5/10


Café de flore  (δράμα, Καναδάς)
Σκηνοθεσία: Jean-Marc Vallée/ Πρωταγωνιστούν: Kevin Parent, Vanessa Paradis
Υπόθεση: Το Cafe de Flore είναι μια ερωτική ιστορία για ανθρώπους που τους χωρίζουν ο χρόνος και ο τόπος, αλλά συνδέονται με βαθείς και μυστήριους τρόπους. Ατμοσφαιρική, φανταστική, τραγική κι ελπιδοφόρα, η ταινία καταγράφει τις παράλληλες μοίρες της Ζακλίν, μιας νεαρής μητέρας με ένα γιο με ειδικές ανάγκες τη δεκαετία του ’60 στο Παρίσι, και του Αντουάν, ενός πρόσφατα χωρισμένου άντρα, και πολύ πετυχημένου Dj στο Μόντρεαλ του σήμερα. Αυτό που συνδέει τις δύο ιστορίες είναι η αγάπη - εμμονική, τραγική, νέα και διαχρονική αγάπη.
Οι βαθμολογίες:
IMDB.com: 7.6/10 (από 521 χρήστες)
RottenTomatoes.com: 8.6/10 (κριτικοί)
ΤΑ ΝΕΑ (Δανίκας): 5/10
ΕΘΝΟΣ: 5/10
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
myfilm.gr: (Παπαμίχος) 5/10

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου