14 Μαρτίου 2012

PINTEREST: Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Εν αρχή ην το myspace, η πρώτη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που έγινε παγκόσμιο trend ανοίγοντας το δρόμο για τα σύγχρονα social networks, όπως το facebook και το twitter. Η τελευταία μόδα στο χώρο των sοcial netowrk λέγεται Pinterest, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να δημοσιεύσει τις αγαπημένες του φωτογραφίες από το ίντερνετ.
Δεν πρόκειται για προσωπικές φωτογραφίες, όπως στο facebook, αλλά για οποιαδήποτε φωτογραφία που βλέπουμε σε κάποια ιστοσελίδα και θέλουμε να τη μοιραστούμε με ανθρώπους απ' όλον τον κόσμο: από ένα ωραίο τοπίο μέχρι ένα ρούχο που θέλουμε να αγοράσουμε ή ένα πιάτο φαΐ που το βλέπουμε και μας ανοίγει την όρεξη. Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλός: η ιστοσελίδα έχει διαφορετικούς "πίνακες  ανακοινώσεων", τα "pinboards", από ένα για κάθε κατηγορία φωτογραφιών. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δημοσιεύσουμε την αγαπημένη μας φωτογραφία στο κατάλληλο pinboard ή να κάνουμε μια περιήγηση στις φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει άλλοι χρήστες. Κάνοντας κλικ σε μια φωτογραφία μεταφερόμαστε κατευθείαν στην ιστοσελίδα όπου αυτή υπήρχε εξ αρχής, ενώ τα pinboards είναι ελεύθερα σε όλους, δηλαδή δεν πρέπει να γίνεις "φίλος" με κάποιον για να δεις τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει. 
Η ιστοσελίδα ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια από τον Ben Silbermann, ωστόσο μόλις τους τελευταίους μήνες έχει εξελιχθεί στο νέο web trend στις ΗΠΑ, καθώς το Pinterest αποτελεί ήδη το πέμπτο δημοφιλέστερο social network και τη δέκατη έκτη δημοφιλέστερη ιστοσελίδα συνολικά ξεπερνώντας ακόμα και το σάιτ του CNN. Έχει βραβευτεί ως το καλύτερο "νέο εγχείρημα" για το 2011, ενώ έχει δεχτεί επαίνους για το φιλικό του ντιζάιν. Η επιτυχία του Pinterest αποδίδεται στο ότι προσφέρει αυτό που λείπει από τη σημερινή μας εποχή:  το όραμα. "Μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις" λένε οι Κινέζοι και έχουν απόλυτο δίκιο. Μια φωτογραφία αποτελεί πηγή έμπνευσης είτε πρόκειται για μια ειδυλλιακή εικόνα που μας παρασύρει σε κόσμους πιο ρομαντικούς είτε για ένα τέλειο ρούχο που δεν μπορούμε μεν να αγοράσουμε, αλλά βλέποντας το σε μια φωτογραφία μπορούμε να το ονειρευτούμε πάνω μας. Σύμφωνα με το συγγραφέα Sam Biddle, το Pinterest "είναι μια ομαδική φαντασίωση, όπου ο ένας τροφοδοτεί τον άλλο με πολύ όμορφα πράγματα". 
Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών του Pinterest είναι γυναίκες, οι οποίες μοιράζονται κατά κύριο λόγο φωτογραφίες με ρούχα, συνταγές μαγειρικής, home deisgn, κοσμήματα κλπ. και αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι το χαρακτηρίζουν "παλιομοδίτικο" και "αντιφεμινιστικό". Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δημοσιεύουν φωτογραφίες πιο καλλιτεχνικές, που απεικονίζουν τοπία, ζώα, άλλες που περνάνε κάποιο κοινωνικό μήνυμα ή μήνυμα ζωής, αστείες φωτογραφίες, φωτογραφίες αγαπημένων σελέμπριτι, αφίσες από ταινίες κλπ. Όσο περισσότεροι ασχολούνται με το Pinterest, τόσο αυξάνεται και η γκάμα του περιεχομένου του.

Για περισσότερα στοιχεία ρίξτε μια ματιά στο www.pinterest.com
[Πηγή για την ανάρτηση αποτέλεσε η ιστοσελίδα της αμερικάνικης εφημερίδας nypost]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου