13 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012 ή Μεγάλη Παρασκευή, η ημέρα κορύφωσης του θείου δράματος με το θάνατο του Ιησού πάνω στο σταυρό, που τιμούμε με το στολισμό και την περιφορά του επιταφίου.
Ημέρα γενεθλίων για ανθρώπου της μουσικής η σημερινή, από τη γεννηθείσα το 1966 Μαντώ μέχρι το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος σήμερα γίνεται 65 ετών. Χρόνια τους πολλά!
Σαν σήμερα το 1204 έγινε η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης στα πλαίσια της Δ΄ Σταυροφορίας, η οποία προφανώς ήταν σταυροφορία μόνο κατ' όνομα, αφού εξελίχθηκε σε ενδοχριστιανική αναμέτρηση μεταξύ δυτικής και ανατολικής εκκλησίας.
Σήμερα είναι η Πρωτοχρονιά για τους λαούς της νοτιοανατολικής Ασίας και πιο συγκεκριμένα στην Καμπότζη, στο Λάος, στην Ταϊλάνδη αλλά και στους Ταμίλ, οι οποίοι κατοικούν στη Σρι Λάνκα, την Ινδία και σε άλλα κράτη της περιοχής. Η πρωτοχρονιά δε συνδέεται με κάποια θρησκευτική γιορτή αλλά με το τέλος του θερισμού, πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών, ενώ ο εορτασμός κρατάει τρεις ημέρες. Στην Ταϊλάνδη το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα ονομάζεται και "Φεστιβάλ του Νερού".  Αν λοιπόν έχετε κάποιον γνωστό με καταγωγή από την Καμπότζη, μην παραλείψετε να του ευχηθείτε σήμερα "Chaul Chnam Thmey". Αν γνωρίζετε κάποιον από το Λάος μπορείτε να του ευχηθείτε "soukdee pbeemai", ενώ σε έναν Ταϊλανδό πείτε του απλά "sawatdi pi mai" ή το πιο συνηθισμένο "suk san wan songkran".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου