4 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012. Σήμερα έχει γενέθλια ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζιούνορ, ο σύγχρονος κινηματογραφικός Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος γίνεται 47 ετών. Χρόνια του πολλά! Σήμερα όμως είναι και πολλές οι γιορτές σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ας τις δούμε ποιες είναι:
Στην Ταϊβάν σήμερα συνδυάζονται τρεις διαφορετικές γιορτές: είναι η Ημέρα του Παιδιού, η Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και η ημέρα που οι κάτοικοι θυμούνται τους προγόνους τους, επισκέπτονται και περιποιούνται τους τάφους τους προσφέροντας τους δώρα.
Στην Αγκόλα σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ειρήνης, η επέτειος από το τέλος του εμφυλίου πολέμου που μάστιζε τη χώρα από το 1975 έως το 2002. Ο εμφύλιος ξέσπασε λίγο μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την πορτογαλική κυριαρχία τον Νοέμβριο του 1975 και μετέτρεψε τη χώρα σε πεδίο έμμεσης αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, με τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής να υποστηρίζουν η καθεμιά τη μία από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Οι ΗΠΑ υποστήριζαν στρατιωτικά τους αντάρτες της UNITA, ενώ η ΕΣΣΔ ήταν στο πλευρό του κυβερνώντος κόμματος, του MPLA. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η προσωρινή κατάπαυση του πυρός με την εισαγωγή του πολυκομματικού συστήματος στις αρχές της δεκαετίας του '90 δεν έλυσαν το εσωτερικό πρόβλημα, με τον εμφύλιο να αναζωπυρώνεται και να τερματίζεται πολλά χρόνια αργότερα με την υπογραφή ειρηνευτικών συμφωνιών στις 4 Απριλίου 2002.
Στη Σενεγάλη σήμερα γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία το 1960. Αρχικά αποτελούσε τμήμα του Γαλλικού Σουδάν, που μετά την ανεξαρτησία μετονομάστηκε σε Ομοσπονδία του Μάλι, η οποία όμως γρήγορα διαλύθηκε στις 20 Αυγούστου 1960, οπότε η Σενεγάλη έγινε αυτόνομο κράτος.
Τέλος, η σημερινή ημερομηνία έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου