7 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 7 Απριλίου 2012. Η εκκλησία μας γιορτάζει το Σάββατο του Λαζάρου, ενώ σήμερα είναι το Μ. Σάββατο για τους ρωμαιοκαθολικούς και τις προτεσταντικές εκκλησίες. 
Στη Ρουάντα η η σημερινή ημέρα αποτελεί Ημέρα Εθνικού Πένθους για τη χώρα, ενώ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ορίσει την 7η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του 1994. Στην Ρουάντα μάλιστα ολόκληρη η εβδομάδα μέχρι τις 13 Απριλίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη των τραγικών γεγονότων του '94 και στον συνειδητοποίηση της ανάγκης να μην επαναληφθούν αντίστοιχα συμβάντα στο μέλλον. Ο εμφύλιος στη χώρα, που οδήγησε σε μία από τις χειρότερες, αν όχι τη χειρότερη, μαζική γενοκτονία στην Ιστορία της ανθρωπότητας, οφειλόταν στο βαθύ διχασμό ανάμεσα στις δύο κύριες φυλές, τους Χούτου και τους Τούτσι, ως παρενέργεια της αποικιοκρατικής περιόδου. Με την ένταση μεταξύ των δύο φυλών να υποβόσκει χρόνια, το γεγονός που πυροδότησε το φιτίλι της σύγκρουσης ήταν το περίεργο αεροπορικό δυστύχημα της 6ης Απριλίου 1994, που προκάλεσε το θάνατο του Προέδρου της Ρουάντας Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα (Juvénal Habyarimana), ο οποίος ανήκε στη φυλή των Χούτου, ενώ στο ίδιο αεροπλάνο επέβαινε και ο Πρόεδρος του γειτονικού Μπουρουντί, ο οποίος επίσης έχασε τη ζωή του. Το αεροπλάνο είχε καταρριφθεί με πύραυλο και οι Χούτου κατηγόρησαν τους Τούτσι για το συμβάν, ενώ καθοριστικός ήταν και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης (του ραδιοφώνου ειδικότερα) που συνέβαλε στην έξαρση των παθών παροτρύνοντας τους Χούτου να πάρουν τα όπλα εναντίον των Τούτσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά πάνω από 800.000 άνθρωποι, δηλαδή το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Στην Αρμενία, η Εκκλησία της οποίας ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο, σήμερα γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Αυτός είναι και ο λόγος που η σημερινή ημέρα επελέγη για τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας (ή "Ημέρα της Μητρότητας και της Ομορφιάς", όπως είναι ο επίσημος τίτλος), η οποία μάλιστα είναι δημόσια αργία, ενώ τα παιδιά προσφέρουν λουλούδια, κάρτες ή άλλα δώρα στις μητέρες τους.
Στη Μοζαμβίκη σήμερα γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, ως φόρος τιμής στην Ζοζίνα Μακέλ, η οποία ήτα μέλος του Απελευθερωτικού Μετώπου της Μοζαμβίκης που αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της χώρας και μάλιστα είχε αναδειχθεί μεταξύ των ηγετικών προσοπικοτήτων του αγώνα αυτού.  Η Μακέλ σκοτώθηκε σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου 1970, σε μια μάχη με τον πορτογαλικό αποικιοκρατικό στρατό. 
Τέλος, η 7η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου