9 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012. Χρόνια πολλά στην τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου, αλλά και στον αμερικανό ηθοποιό Ντένις Κουέιντ, οι οποίοι γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια τους. Καλή επέτειο να ευχηθούμε και στον πρίγκηπα Κάρολο της Αγγλίας, ο οποίος σαν σήμερα το 2005 παντρεύτηκε την καλή του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
Στη Τυνησία σήμερα είναι η Ημέρα των Μαρτύρων ως φόρος τιμής στα γεγονότα της 9ης Απριλίου 1938. Την ημέρα εκείνη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις εναντίον των γαλλικών αποικιοκρατικών δυνάμεων με αφορμή τη σύλληψη του ηγέτη του πολιτικού κόμματος που αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της χώρας. Η καταστολή της διαδήλωσης έγινε με χρήση βίας από τους Γάλλους αστυνομικούς και ο απολογισμός ήταν 22 νεκροί και 150 περίπου τραυματίες.
Στη Γεωργία η σημερινή ημέρα αποκαλείται Ημέρα Εθνικής Ενότητας και είναι εθνική αργία. Σαν σήμερα το 1989 έλαβε χώρα η "τραγωδία της 9ης Απριλίου" γνωστή και ως "σφαγή της Τυφλίδας", όταν κατεστάλη βιαίως από τις αρχές μια αντι-σοβιετική διαδήλωση στην πρωτεύουσα Τυφλίδα με απολογισμό 20 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Στις Φιλιππίνες η σημερινή αργία είναι αφιερωμένη στην μάχη του Μπατάν το 1942 και στην εξύμνηση της ανδρείας όσων πολέμησαν εκεί, παρά την ήττα και την τελική παράδοση της πόλης στους Ιάπωνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου