1 Απριλίου 2012

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ


Ο Απρίλιος είναι ο τέταρτος μήνας του έτους. Το ελληνικό του όνομα προέρχεται από τη λατινική του ονομασία Aprile, η οποία ετυμολογικά συνδέεται με το λατινικό ρήμα aprire, που σημαίνει "ανοίγω", μιας και είναι ο κατεξοχήν μήνας που ανθίζουν τα λουλούδια, ή προέρχεται από τη θεά Αφροδίτη, καθώς τη ρωμαϊκή εποχή θεωρείτο ως ο ιερός μήνας της αρχαίας θεάς του έρωτα.
Στη λαϊκή παράδοση ο Απρίλης ονομάζεται "ξεροκοφινάς" και "τιναχτοκοφινίδης", επειδή είναι ο μήνας κατά τον οποίο τελειώνουν οι συγκομιδές των γεωργών, οι οποίες συνήθως είναι φτωχές. Άλλες ονομασίες που του αποδίδονται είναι "Λαμπριάτης" και "Αηγιωργίτης" από τις δύο σημαντικές γιορτές του μήνα. Σε ορισμένες περιοχές ταυτίζεται με τον άλλο μήνα της άνοιξης, το Μάη, και καλείται "Απριλομάης", κάτι που αποτυπώνεται σε σειρά παροιμιών όπως: "Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα", "Απρίλης, Μάης, κοντά 'ναι το θέρος", τον "Απρίλη και τον Μάη έπαιρνε ακαμάτη εργάτη" κλπ.
Η πρώτη ημέρα του μήνα, η πρωταπριλιά, είναι η ημέρα των ψεμάτων και των αστείων. Η συνήθεια του να λένε οι άνθρωποι όλου του πλανήτη ψέματα τη συγκεκριμένη ημέρα αποδίδεται στην απόφαση του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Θ΄ το 1564 να μεταθέσει την πρωτοχρονιά από την 1η Απριλίου, όπως ίσχυε τότε στη Γαλλία, στην πρώτη μέρα του Ιανουαρίου. Ως πείραγμα προς όσους δεν είδαν με καλό μάτι αυτήν την αλλαγή, πολλοί ήταν εκείνοι που συνήθιζαν να στέλνουν τη συγκεκριμένη μέρα ψεύτικα δώρα ή να δίνουν ψεύτικες πληροφορίες. Και επειδή μπορεί κανείς να μην αγαπάει τους ψεύτες, όμως όλοι αγαπάμε τα περιπαιχτικά μικρά ψεματάκια, τις φάρσες αν προτιμάτε, η συνήθεια αυτή επεκτάθηκε και στο υπόλοιπο κόσμο και αποτελεί παγκόσμιο πλέον έθιμο. 
Πέρα από τα ψέματα και τις φάρσες που σκαρώνουμε την ημέρα αυτή, στη Θράκη, το νερό της βροχής που έπεφτε τη συγκεκριμένη μέρα θεωρείτο θεραπευτικό για τις θέρμες (μια ασθένεια με σύμπτωμα τον υψηλό πυρετό και ενδεχόμενη απώλεια της όρασης) κι έτσι το μάζευαν και το έδιναν στον άρρωστο να το πιει.


Διαβάστε επίσης:
Ένα ποίημα για τον Απρίλιο με την υπογραφή του Κωστή Παλαμά
ΤΟ ΣΑΤΙΡΙΚΟ, ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 129 ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου