9 Απριλίου 2012

ΤΟ ΤΖΑΝΚ ΦΟΥΝΤ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης Ισπανών ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και του Πανεπιστημίου Λας Πάλμας στις Κανάριες νήσους, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Public Health Nutrition, το "γρήγορο φαγητό" - ή "τα βρώμικα" όπως πολλοί τα αποκαλούν - αυξάνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και κυριαρχεί στο καθημερινό διαιτολόγιο ενός ανθρώπου. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη έρευνα που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Το 2009 είχε δημοσιευτεί στο British Journal of Psychiatry αντίστοιχη έρευνα Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι επίσης προειδοποιούσαν για τις ψυχιατρικές παρενέργειες της κακής διατροφής.
Η έρευνα του 2009 πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College του Λονδίνου, οι οποίοι μελέτησαν 3.486 άτομα, άντρες και γυναίκες, ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες. Όλοι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι ηλικίας περίπου 55 ετών και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο, που είχαν ετοιμάσει προηγουμένως οι επιστήμονες, σχετικά με το καθημερινό τους διαιτολόγιο και την εκτίμηση της ψυχολογικής τους κατάστασης ύστερα από πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα εκείνης της έρευνας, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά επεξεργασμένες τροφές έχουν 58% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ύστερα από μια πενταετία σε σχέση με εκείνους που αρκούνται σε πιο υγιεινή διατροφή. Ως πιθανότερη εξήγηση προέβαλαν το ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως το φολικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στο μπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι και τα όσπρια.
Η πιο πρόσφατη έρευνα των Ισπανών περιελάμβανε τη μελέτη 9.000 ατόμων σε διάστημα έξι ετών, ενώ η μεθοδολογία ήταν παρόμοια με εκείνη των Βρετανών, πάνω στη βάση ερωτηματολογίων, όπου οι ερευνώμενοι αποκάλυπταν τις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως όταν ξεκίνησε η έρευνα κανένας από τα υποκείμενα αυτής δεν υπέφερε από διαγνωσμένη κατάθλιψη, ωστόσο ύστερα από το πέρασμα των έξι ετών οι 500 από αυτούς ήταν καταθλιπτικοί. Με άλλα λόγια, οι Ισπανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που δομούν το καθημερινό τους διαιτολόγιο πάνω στη βάση του τζανκ φουντ, από πίτσες και χάμπουργκερ μέχρι τηγανητές πατάτες και ντόνατ, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 51% για την εμφάνιση συμπτωμάτων κλινικής κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.
Με λίγα λόγια, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τα αποτελέσματα των δύο ερευνών είναι εντυπωσιακά παρεμφερή κι επομένως θα πρέπει να μη βιαστούμε να τις απορρίψουμε εύκολα σαν δήθεν επιστημονικές υπερβολές. Στο κάτω-κάτω όλοι ξέρουμε πόσο κακό κάνουν τα "φαγητά σκουπίδια" στη φυσική κατάσταση του οργανισμού μας ούτως ή άλλως, ακόμη κι αν δε λαμβάναμε υπόψη τις ψυχολογικές παρενέργειες που αποδεικνύεται ότι επίσης επιφέρουν στον άνθρωπο. Τώρα απλά έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αντισταθούμε πιο απόλυτα στις σειρήνες της κακής διατροφής και να μην υποκύπτουμε εύκολα στα δύο λεπτά απόλαυσης του ουρανίσκου, που όμως θα την πληρώσουμε πολλαπλάσια και σε πολλά επίπεδα κάποια στιγμή αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου