14 Απριλίου 2012

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ! ΜΙΑ ΠΟΛΗ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ!

Άποψη κεντρικής οδού της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, Πιονγκ Γιανγκ.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βορείου Κορέας είναι ένα κράτος-γρίφος. Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη ζωή των ανθρώπων εκεί, πέρα από την επίσημη κρατική προπαγάνδα που βγαίνει προς τα έξω, αλλά ακόμα και αυτή είναι σε μικρές δόσεις. Λίγοι είναι οι ξένοι που την επισκέπτονται και ακόμα λιγότεροι οι βορειοκορεάτες που καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα τους και μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για αυτή. Κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει βίντεο από κρυφή κάμερα, που δείχνουν την πραγματική, τραγική κατάσταση στις επαρχιακές πόλεις. Η πρωτεύουσα Πιονγκ Γιανγκ, αντίθετα, είναι κατά κοινή ομολογία μια πόλη φαινομενικά υποδειγματική, τακτοποιημένη και καθαρή, όπου όλα κινούνται ρολόι, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια πόλη-φάντασμα, μια πόλη χωρίς ψυχή.
Το Νοέμβριο του 2010 δημοσιεύτηκε στο youtube ένα βίντεο που τράβηξε κάποιος επισκέπτης - μάλλον - της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας. Αυτό που βλέπουμε είναι η εικόνα της Πιονγκ Γιανγκ από ψηλά, στις 6 το πρωί μιας καθημερινής ημέρας. Το βίντεο ξεκινάει δείχνοντας τα ψηλά κτίρια της πόλης, τα οποία ενδεχομένως και να κέρδιζαν κάποιο βραβείο σε έναν ενδεχόμενο διαγωνισμό κακής αισθητικής, καθώς είναι μονοκόμματα και μουντά. Αντίθετα, οφείλει κάποιος να παραδεχτεί ότι οι δρόμοι της πρωτεύουσας είναι πεντακάθαροι. Άλλωστε φροντίζουν για αυτό οι δύο οδοκαθαρίστριες, οι οποίες βλέπουμε να έχουν πιάσει ήδη δουλειά. Η γενική αίσθηση που αποκομίζουμε είναι ότι όλα φαίνονται ήρεμα και τακτοποιημένα, όμως και εντελώς στημένα, σαν το σκηνικό μιας παράστασης που δεν έχει κάτι ουσιαστικό να πει. Η κίνηση στους δρόμους είναι σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς βλέπουμε ελάχιστα αυτοκίνητα σε όλη τη διάρκεια του βίντεο, που διαρκεί περίπου πεντέμισι λεπτά.
Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ίσως η συγκεκριμένη ημέρα που τραβήχτηκε το βίντεο να ήταν αργία, αλλά κάποια στιγμή βλέπουμε μια ομάδα παιδιών να πηγαίνουν όλα μαζί - σαν να κάνουν παρέλαση - στο σχολείο τους. Τα ίδια παιδιά, τα βλέπουμε στη συνέχεια να κάνουν όλα μαζί κάποιες ασκήσεις γυμναστικής - προφανώς στην αυλή του σχολείου τους, αν και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να ξεχωρίζει το συγκεκριμένο κτίριο από τα υπόλοιπα. Το πιο διασκεδαστικό στοιχείο του βίντεο είναι η τροχονόμος, η οποία στέκεται σε μια διασταύρωση και συνεχώς γυρνάει μηχανικά σαν ρομπότ επιβλέποντας τους άδειους δρόμους. Να σημειωθεί δε ότι ο πληθυσμός της Πιονγκ Γιανκ είναι λίγο μικρότερος από αυτόν του λεκανοπεδίου της Αθήνας και αριθμεί γύρω στα 3.3 εκατομμύρια κατοίκους. Σε κάποια στιγμή προς το τέλος του βίντεο, ο ερασιτέχνης κάμεραμαν μεταφέρει μαζί με την εικόνα και τον ήχο από τις μουσικές που αντηχούν κάθε ημέρα από τα μεγάφωνα της πόλης, πατριωτικά τραγούδια και άλλες διακηρύξεις με προπαγανδιστικό περιεχόμενα, με τα οποία ξυπνούν οι κάτοικοι της Πιονγκ Γιανγκ.
Δείτε όμως το βίντεο και σχηματίστε μόνοι σας άποψη. Εγώ πάντως δε θα ήθελα να ζω σε μια τέτοια πόλη:


Και επειδή "λάτρεψα" αυτήν την τροχονόμο κάτω από την ομπρέλα στη μέση του πουθενά, έτσι που περιστρέφεται σαν ανθρωποειδές ρομπότ, δείτε και αυτό το βίντεο ενός άλλου χρήστη του youtube, ο οποίος απαθανάτισε την αλλαγή βάρδιας και την αντικατάσταση μιας τροχονόμου από άλλη συνάδελφό της. Τέτοια τυπικότητα ούτε στο στρατό δε συναντάει κανείς εύκολα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου