9 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑ Α ΛΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ: ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ "ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ"


Πάσχα στην Πορτογαλία σημαίνει folar da Pascoa, δηλαδή ψωμί του Πάσχα, ένα δημοφιλές, παραδοσιακό έδεσμα για την περίοδο που διανύουμε. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη, αυστηρή συνταγές, αλλά μπορείτε να βρείτε διάφορες παραλλαγές. Εγώ σας παρουσιάζω μία από αυτές. Η συνταγή αφορά στην παρασκευή ενός μεγάλου καρβελιού με διάμετρο 30 εκατοστών κι επομένως, αν θέλετε να φτιάξετε ένα μικρότερο καρβέλι, απλά ρυθμίστε αντίστοιχα τις αναλογίες. Καλή επιτυχία!

Υλικά:
5 φλιτζάνια x 250 ml αλεύρι
5ml αλάτι
ξύσμα από ένα λεμόνι
2
0γρ. στιγμιαίας μαγιάς
250ml ζάχαρη άχνη
2
χτυπημένα αυγά
60 γρ.βούτυρο λιωμένο
250ml ζεστό νερό
6
βαμμένα βραστά αυγά
χτυπημένο αυγό για το γλάσο

Εκτέλεση:
Αναμείξτε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα λεμονιού και τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά. Κάνετε μία κούρβα στο κέντρο. Χτυπήστε τα δύο αυγά με ζάχαρη και προσθέστε στο αλεύρι. Προσθέστε το βούτυρο και αρκετό ζεστό νερό μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει. Ζυμώστε καλά μέχρι η ζύμη σας να γίνει ομοιόμορφη και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια λαδωμένη πλαστική σακούλα και αφήστε τη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Όταν αυτό συμβεί, τη βγάζετε και αρχίζετε να τη ζυμώνετε ελαφρά. Αφαιρέστε περίπου 125ml από το ζυμάρι και βάλτε το στην άκρη. Δουλεύετε το υπόλοιπο ζυμάρι και το ανοίγετε σχηματίζοντας ένα μεγάλο κύκλο περίπου 30 εκατοστά σε διάμετρο. Το τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο ταψί, το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά. Στη συνέχεια σκορπίστε τα πέντε από τα χρωματιστά αυγά γύρω γύρω στο ταψί και το ένα στη μέση της ζύμης. Χωρίστε στη συνέχεια σε 12 τμήματα τη ζύμη που κρατήσατε στην άκρη και πλάθετε το καθένα από αυτά σχηματίζοντας από μία λεπτή λουρίδα. Με αυτές σχηματίζετε από ένα σταυρό πάνω από κάθε αβγό. Αλείφετε το καρβέλι με το χτυπημένο αυγό και το ψήνετε στους 200 °C για 40-50 λεπτά έως ότου το ψωμί φαίνεται συμπαγές όταν το τρυπάτε. Καλύψτε το με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, αν αρχίσει να αποκτά ένα πολύ σκούρο χρώμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το σερβίρετε, αφού κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου