5 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ


Δεν ξέρω αν είχατε ποτέ την απορία πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι Σκανδιναβοί. Τα πασχαλινά αυγά, το πασχαλινό κουνελάκι, τα αρνίσια παϊδάκια είναι ορισμένα από τα κοινά στοιχεία που μοιράζεται το σκανδιναβικό Πάσχα σε σχέση με τους άλλους λαούς. Ok, στην Ελλάδα δεν έχουμε πασχαλινό κουνελάκι, αλλά τα άλλα είναι λίγο πολύ κοινά. Ποιες είναι όμως οι διαφορές; 
Μπορεί στην Ελλάδα να περηφανευόμαστε ότι γιορτάζουμε το Πάσχα όσο κανένας άλλος λαός ξεκινώντας από τη Μεγάλη Εβδομάδα, όμως εξίσου περίοπτη θέση έχουν οι μέρες αυτές και για τους βορειοευρωπαίους φίλους μας. Τα σχολεία μένουν κλειστά μια ολόκληρη εβδομάδα, ενώ την άδεια τους παίρνουν τις μέρες αυτές και οι περισσότεροι υπάλληλοι της χώρας. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης τα σουπερμάρκετ είναι γεμάτα από κόσμο που προμηθεύονται τα απαραίτητα, καθώς τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά την Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή, ανοίγουν το Μ. Σάββατο και ξανακλείνουν την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα. Η μόνη σκανδιναβική χώρα που παρασπονδεί σε αυτόν τον κανόνα είναι η Σουηδία, όπου το ωράριο των καταστημάτων είναι πολύ πιο βολικό και προσελκύει επισκέπτες από τις γειτονικές της χώρες.
Το μενού της Μεγάλης Πέμπτης περιλαμβάνει αποκλειστικά πράσινα λαχανικά, ενώ σε παλαιότερες εποχές το φαγητό της ημέρας αποτελείτο από επτά διαφορετικούς τύπους λάχανου. Η Μεγάλη Πέμπτη ονομάζεται και "Καθαρή Πέμπτη", καθώς την ημέρα αυτή ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Σύμφωνα με την παράδοση, τη συγκεκριμένη μέρα οι νοικοκυρές πλένουν όλα τα ρούχα και τα βγάζουν έξω για να στεγνώσουν, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κρατηθούν μακριά οι σκώροι και οι ψείρες για τον υπόλοιπο χρόνο.
Ένα έθιμο που συναντάμε μόνο στη Δανία είναι η αποστολή ανώνυμων γραμμάτων υπό τη μορφή ποιημάτων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Πρόκειται για ένα είδος παιχνιδιού, καθώς όποιος μαντέψει σωστά το όνομα του αποστολέα ενός τέτοιου γράμματος κερδίζει ως επιβράβευση ένα πασχαλινό αυγό. Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι παρόμοιο έθιμο δε συναντάται στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Στη Νορβηγία η Μ. Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στις αστυνομικές ιστορίες, ενώ και οι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας εκτός από θρησκευτικές ταινίες προβάλλουν ταινίες βασισμένες στα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι, ενώ πολλοί Νορβηγοί επιλέγουν να περάσουν τις πασχαλινές τους διακοπές στα χιόνια κάνοντας σκι. Στη δε Σουηδία την Μ. Πέμπτη τα παιδιά ντύνονται "μάγισσες" και τριγυρνάνε στα σπίτια προσδοκώντας σε χρήματα ή πασχαλινά αβγά, κάτι σαν το αμερικάνικο Χάλοουιν.
Αν πάλι σας ενδιαφέρει το μενού των ημερών, το Μ. Σάββατο στη Σουηδία και τη Δανία τρώνε ρέγγες, σολομό, πατάτες και αυγά. Το πασχαλινό μενού στη Δανία περιλαμβάνει κοτόπουλο, ψάρι ή αρνάκι σε συνδυασμό με αυγά φυσικά, αλλά και τοπικές λιχουδιές, ενώ οι Φινλανδοί προτιμούν αρνάκι ψητό με πατάτες και διάφορα λαχανικά, ενώ το γλυκό της ημέρας είναι το Mämmi το οποίο περιέχει νερό, αλεύρι σίκαλης και βύνη σίκαλης σε σκόνη, ενώ είναι καρυκευμένο με σκούρα μελάσα, αλάτι και αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου