5 Απριλίου 2012

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ

"Ο Μυστικός Δείπνος", όπως τον φαντάστηκε και τον ζωγράφισε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Σήμερα είναι Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012. Στις δυτικές χριστιανικές εκκλησίες σήμερα είναι Μεγάλη Πέμπτη. Ο τρόπος εορτασμού της ημέρας δεν είναι ίδιος σε όλες τις χώρες. Το πιο  διαδεδομένο έθιμο της ημέρας είναι το πλύσιμο των ποδιών στην εκκλησία, όπως είχε κάνει ο Ιησούς στους μαθητές του μετά το τελευταίο τους κοινό δείπνο, λίγο πριν συλληφθεί από τους Ρωμαίους, αλλά και η ευλογία των πιστών με λάδι. Επίσης, σε αρκετές χώρες σταματούν από σήμερα να ηχούν οι καμπάνες των εκκλησιών μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.
Στη Γερμανία και την Τσεχία η σημερινή ημέρα ονομάζεται και "πράσινη Πέμπτη" είτε επειδή το πράσινο χρώμα συνδέεται με τη θεία λειτουργία της ημέρας είτε επειδή τη σημερινή ημέρα οι πιστοί τρώνε μόνο πράσινα λαχανικά. Αντίστοιχα, εμείς την ονομάζουμε "κόκκινη Πέμπτη" ταυτίζοντας την με το αίμα του Χριστού και το βάψιμο των αυγών. 
Στη Σουηδία η σημερινή ημέρα συνδέεται με ένα αρχαίο, παγανιστικό έθιμο. Τα παιδιά ντύνονται μάγισσες ή μάγοι και επισκέπτονται πόρτα-πόρτα τα σπίτια παίρνοντας ως αντάλλαγμα χρήματα ή γλυκά.
Στη Μάλτα, στις Φιλιππίνες αλλά και σε πολλές ισπανόφωνες χώρες η παράδοση θέλει τους πιστούς να επισκέπτονται τη Μεγάλη Πέμπτη επτά διαφορετικές εκκλησίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου