3 Απριλίου 2012

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: LEONA LEWIS/AVICII - COLLIDE


Η Λιόνα Λιούς ήρθε στο προσκήνιο μέσα από το βρετανικό τάλεντ σόου X-factor, όταν αναδείχθηκε νικήτρια της τρίτης σαιζόν του τάλεντ σόου το 2006. Έχοντας αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες φωνές που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, η Λιούις κατάφερε με το πρώτο της σινγκλ με τίτλο "A Moment Like This", που κυκλοφόρησε μόλις τέσσερις ημέρες μετά το τέλος του X-factor, στις 20 Δεκεμβρίου 2006, να σπάσει το ρεκόρ ψηφιακών πωλήσεων στο itunes με 50.000 "κατεβάσματα" μέσα στα πρώτα τριάντα λεπτά.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας μέχρι σήμερα είναι το "Bleeding Love", το οποίο περιελήφθη στο πρώτο άλμπουμ της τραγουδίστριας με τίτλο "Spirit", που κυκλοφόρησε στις 9 Νοεμβρίου 2007, ενώ το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφόρησε ως σινγκλ-προπομπός του άλμπουμ είκοσι ημέρες νωρίτερα. Η επιτυχία του Bleeding Love ήταν παγκόσμια, ενώ αποτέλεσε το πρώτο τραγούδι βρετανού καλλιτέχνη που κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση του Billboard από το 1987 και μετά. 
Το Νοέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο "Echo", το οποίο έγινε  νούμερο ένα στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ κατάφερε να μπει στο τοπ10 και ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών. Από το 2010 η Λιούς δουλεύει πάνω στο τρίτο της άλμπουμ που θα έχει τίτλο "Glassheart", και το οποίο αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές της, όπως η ίδια η τραγουδίστρια μας έχει προϊδεάσει. Αν και αρχικά προγραμματιζόταν η κυκλοφορία του για το καλοκαίρι του 2011, η ημερομηνία μετατέθηκε για τις αρχές του 2012, ενώ τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι τελικά το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 26 Νοεμβρίου. Ούτε το γιοφύρι της Άρτας να ήταν! 
Πάντως, τον Σεπτέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο σινγκλ από το Glassheart, ένα πράγματι διαφορετικό τραγούδι συγκριτικά με εκείνα που συνηθίσαμε να ακούμε από τη φωνή της Λιούις, το ντανς ποπ "Collide", που όμως απέσπασε ανάμικτες κριτικές. Το τραγούδι βασίστηκε στο ορχηστρικό "Penguin" του Σουηδού DJ Avicii, με τον τελευταίο να ακολουθεί τη νομική οδό, διότι η προσθήκη των στίχων και η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε χωρίς προηγουμένη άδεια από τον ίδιο ή τη δισκογραφική του εταιρία. Τελικά επετεύχθη συμβιβασμός και το τραγούδι εμφανίζεται ως συνεργασία μεταξύ των δύο καλλιτεχνών (το περίφημο "featuring").
Αν και οι επιδόσεις του εκτός Μ. Βρετανίας δεν ήταν συγκλονιστικές, και παρά τις μέτριες κριτικές που έχουν γραφτεί για αυτό, θεωρώ το "Collide" ως ένα αρκετά ανάλαφρο, χορευτικό ποπ τραγούδι για να το ακούσουμε και φυσικά να το χορέψουμε οδεύοντας προς το καλοκαίρι σε κάποιο κλαμπάκι. Δεν είναι σαν το "Bleeding Love" ούτε αναδεικνύει τα φωνητικά προσόντα της Λιούις, αλλά η ομορφιά της μουσικής δεν εξαντλείται μόνο στις φωνητικές κορώνες. Έτσι, το επέλεξα σαν "τραγούδι της ημέρας" σήμερα (3 Απριλίου) που είναι και τα γενέθλια της Λιούις. Ακούστε το και αποφασίστε αν σας αρέσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου