4 Απριλίου 2012

O 11ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕ... ΠΙΤΣΑ

Ο δυστυχισμένος Έλληνας επιστρέφει τα ευρώ του στην Τράπεζα και η ελληνική κυβέρνηση ξεπληρώνει τους δανειστές της με τη μέθοδο της πίτσας, όπως το φαντάστηκε ένας 11χρονος από την Ολλανδία (κάνε κλικ για μεγέθυνση)

Είναι σίγουρα θετικό να βλέπει κάποιος ένα εντεκάχρονο αγόρι να ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει γύρω του και να παίρνει θέση καταθέτοντας τη δική του πρόταση ακόμα και για ένα δαιδαλώδες θέμα όπως είναι η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Από την άλλη όμως, καθώς τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι περισσότερο φορείς των απόψεων που ακούν από το περιβάλλον τους χωρίς να έχουν τη συνολική εικόνα ενός προβλήματος, θεωρώ ότι πρέπει να τυγχάνουν εξίσου αυστηρής κριτικής ειδικά όταν οι απόψεις που εκφράζουν είναι από αφελείς έως επικίνδυνες - δύο έννοιες που δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους. 
Ο 11χρονος Γιούρε Χέρμανς (Jurre Hermans) από την Ολλανδία συμμετείχε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ήταν ακόμη 10 ετών, σε έναν διαγωνισμό με θέμα τον καλύτερο τρόπο διάλυσης της ευρωζώνης και μάλιστα κέρδισε το πρώτο βραβείο (το βραβείο Wolfson, όπως ονομάζεται) που αντιστοιχεί στο ποσό των 100 ευρώ, κατατροπώνοντας οικονομολόγους απ' όλον τον πλανήτη. Το παιδάκι αυτό λοιπόν προτείνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ κατά το παράδειγμα της... πίτσας με μία πρόταση που ακόμα και ο πιο σκληρός πολέμιος του ευρώ δε θα μπορούσε να φανταστεί και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που κέρδισε το πρώτο βραβείο ο μικρός. Με λίγα λόγια προτείνει ότι θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να δώσουμε τα ευρώ μας στις τράπεζες παίρνοντας σε αντάλλαγμα δραχμές, κάτι που θα δημιουργήσει ένα είδος οικονομικής "πίτσας" επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει το χρέος της προς τους δανειστές της κομμάτι-κομμάτι.  Παράλληλα, προτείνει την επιβολή κύρωσης σε όποιον Έλληνα δε συμμορφωθεί και δεν παραδώσει τα ευρώ του στις τράπεζες με το να υποχρεωθεί να πληρώσει το διπλάσιο αντίτιμο. Τώρα πώς θα πληρώσει κάποιος τα διπλάσια χρήματα από το σύνολο των υπαρχόντων του αυτό είναι κάτι που ομολογώ ότι δεν μπορώ να το αντιληφθώ και ίσως μόνο το παιδικό μυαλό του 11χρονου Γιούρε μπορεί να εξηγήσει, αν υπάρχει λογική εξήγηση πίσω από αυτήν τη φούσκα.

Το γράμμα με το οποίο το συγκεκριμένο αγόρι συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό των απανταχού ευρωσκεπτικιστών έχει ως εξής:
"Αγαπητέ κύριε και κυρία,
Το όνομά μου είναι Γιούρε Χέρμανς. Είμαι 10 ετών και ζω στην Ολλανδία. Είμαι πολύ ανήσυχος για την κρίση του ευρώ και παρακολουθώ τις ειδήσεις στην τηλεόραση καθημερινά. Η κρίση του ευρώ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Σκέφτομαι για τις λύσεις. Επειδή διάβασα στην εφημερίδα σας για την τιμή σας (;;), σκέφτηκα ότι θα ήθελα να υποβάλω την ιδέα μου. Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ταιριάζει. Είναι η εξής: Έφτιαξα μια εικόνα της λύσης μου και θα σας την εξηγήσω.
Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. Πώς το κάνεις αυτό; Όλα οι Έλληνες πρέπει να δώσουν τα Ευρώ τους στην τράπεζα. Τα βάζουν σε ένα μηχάνημα συναλλάγματος (δείτε αριστερά στο σκίτσο μου - σ.σ.: το γράμμα συνοδευόταν από το σκίτσο στο πάνω μέρος της ανάρτησης). Βλέπετε, ο Έλληνας δεν φαίνεται ευτυχισμένος! Ο Έλληνας παίρνει πίσω ελληνικές δραχμές από την τράπεζα, το παλιό τους νόμισμα.
Η Τράπεζα δίνει όλα αυτά τα ευρώ στην Ελληνική Κυβέρνηση (βλ. πάνω αριστερά στο σκίτσο μου). Όλα αυτά τα ευρώ μαζί αποτελούν μια κρέπα ή μια πίτσα (βλ. επάνω στην εικόνα). Τώρα η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει να ξεπληρώσει όλα τα χρέη της, ο καθένας που έχει ένα χρέος να πάρει ένα κομμάτι της πίτσας. Βλέπετε ότι όλα αυτά τα ευρώ της πίτσα πάνε στις εταιρείες και στις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια στην Ελλάδα (δείτε δεξιά στο σκίτσο μου).
Τώρα έρχεται το έξυπνο μέρος της ιδέας μου:
Οι Έλληνες δεν θέλουν να ανταλλάξουν τα ευρώ τους με δραχμές, επειδή ξέρουν ότι αυτή η δραχμή θα χάσει την αξία της δραματικά. Προσπαθούν να κρατήσουν ή να κρύψουν τα ευρώ τους. Ξέρουν ότι αν περιμένουν λίγο, θα πάρουν περισσότερες δραχμές.
Έτσι, αν ένας Έλληνας προσπαθήσει να κρατήσει τα ευρώ του (ή να φέρει τα ευρώ του σε μια τράπεζα σε άλλη χώρα, όπως η Ολλανδία ή η Γερμανία) και ανακαλυφθεί, θα παίρνει ποινή ισότιμη ή διπλάσια ως προς ολόκληρο το ποσό των ευρώ που προσπάθησε να κρύψει!
Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες θα φέρουν τα ευρώ τους σε μια ελληνική τράπεζα και έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να εξοφλήσει όλα τα χρέη.
Ελπίζω η ιδέα μου αν σας βοηθήσει!!!!
Φυσικά, αν μια χώρα έχει πληρώσει όλα της τα χρέη, μπορεί να επιστρέψει στην ευρωζώνη.
Λίγα πράγματα ακόμα για μένα: είμαι 10 ετών, αγαπώ τα ζώα μιας και έχω ένα σκύλο και ένα πουλί. Ζω σε μια πενταμελή οικογένεια στην Ολλανδία. Έχω πέντε φίλους με τους οποίους παίζω όλη τη μέρα, συνήθως έξω.
ΥΓ. Ο πατέρας μου με βοήθησε με την αγγλική μου μετάφραση μιας και μιλάω ολλανδικά.
Χαιρετίσματα από την Ολλανδία,
Γιούρε Χέρμανς"

Το προσωπικό μου σχόλιο:
Πρόκειται αναμφίβολα για αφελείς απόψεις ενός παιδιού, ο πατέρας του οποίου μάλλον δε βοήθησε μόνο στην αγγλική μετάφραση του κειμένου του, που όμως αντανακλούν την λαϊκίστικη, συντηρητική αφέλεια ορισμένων ευρωπαϊκών λαών, που ούτε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα ξέρουν ούτε και ενδιαφέρονται να μάθουν. Θα μου πείτε βέβαια, ότι στο παιδί απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για βραβείο ευρωσκεπτικιστών προς τους ομοϊδεάτες τους, που ενδεχομένως ένιωσαν να συνεπαίρνονται ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή ενός αγοριού μόλις 10 ετών.
Το πρόβλημα είναι άλλο: Όταν η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια πορεύεται σε ένα πλαίσιο όχι ισότιμων εταίρων αλλά τιμωρητικής διάθεσης των εξ ορισμού "κακών" λαών από τους εξ ορισμού "καλούς" λαούς, όταν οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών επενδύουν σε μια φοβική και πανικόβλητη αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων της ίδιας της ευρωζώνης δαιμονοποιώντας ολόκληρους λαούς, το πρόβλημα όχι μόνο δε θα λυθεί άμεσα, αλλά αναπόφευκτα θα γιγαντωθεί και θα γυρίσει μπούμερανγκ σε όσους αυτοπροβάλλονται αλαζονικά ως αλάνθαστοι παντογνώστες. 
Ας μην ξεχνάμε ότι όσο καταστρεπτικός είναι ο λαϊκισμός τύπου "δωσ' τα όλα στο λαό" εξίσου επικίνδυνος είναι και ο λαϊκισμός της ηθικής αυστηρότητας. Οι ευθύνες ενός λαού είναι υπαρκτές και δεδομένες. Τι γίνεται όμως με τις ευθύνες των ευρωπαϊκών ηγεσιών που επί χρόνια έκλειναν τα μάτια στα υπαρκτά, δομικά προβλήματα της ευρωζώνης και τα άφηναν να γιγαντωθούν, ενώ τώρα μοιάζουν σαν να έχουν πέσει από τα σύννεφα χωρίς να κάνουν ίχνος αυτοκριτικής, περιοριζόμενοι να δαιμονοποιούν τους "τεμπέληδες" λαούς του ευρωπαϊκού νότου; Βλέπετε, όπως το ευρώ έτσι και η "πίτσα" στην οποία αναφέρεται το 11χρονο αγόρι από την Ολλανδία έχει δύο όψεις. Πέρα από τα τυριά, τα μανιτάρια και όλα τα γαρνιρίσματα, υπάρχει και η ζύμη, η βάση της. Κι αν η βάση δεν είναι καλά ψημένη, είτε είναι ωμή είτε έχει παραψηθεί, τι να σου κάνουν και τα γαρνιρίσματα από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου