1 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 1 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 1 Μαΐου 2012. Η πρωτομαγιά έχει διπλό περιεχόμενο: είναι από τη μια η γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης με παγανιστικές ρίζες και από την άλλη συνδέεται με τους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων, εξ ου και η ονομασία "εργατική πρωτομαγιά".
Ποιος θα το φανταζόταν ότι τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην καθιέρωση της γιορτής των εργαζομένων εκτυλίχθηκαν στη Μέκκα του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την απεργία του Σικάγο, την 1η Μαΐου 1886, όταν το "Ευγενές Τάγμα των Ιπποτών Εργασίας" μαζί με άλλες, μικρότερες εργατικές οργανώσεις κήρυξαν γενική απεργία διεκδικώντας τη νομοθετική κατοχύρωση του οκταώρου ως ανώτατου ορίου ημερήσιας εργασίας υπό το σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο". Η απεργία συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες, ενώ στις διαδηλώσεις παρείσφρησαν και αναρχικοί. Στις 3 Μαΐου προκλήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις στους δρόμους του Σικάγο, που είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό αλλά και το θάνατο αστυνομικών και διαδηλωτών. Η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται επισήμως σε περισσότερα από 80 κράτη σε όλον τον κόσμο, ενώ σε άλλες χώρες σημαδεύεται από επεισόδια, καθώς θεωρείται απαγορευμένη η όποια διεκδίκηση των εργαζομένων. 
Να σημειωθεί πάντως ότι η εργατική πρωτομαγιά δε γιορτάζεται στις ΗΠΑ, παρότι τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη χώρα αυτή αποτέλεσαν το έναυσμα για την καθιέρωση της ιδιότυπης αυτής αργίας-απεργίας. Η Ημέρα της Εργασίας στις ΗΠΑ γιορτάζεται  κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου και εκτός από απόδοση φόρου τιμής στους εργαζόμενους συνδέεται και με το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή αποτελεί κατά κάποια έννοια το ακριβώς αντίθετο της ευρωπαϊκής πρωτομαγιάς, η οποία παραδοσιακά έχει και χαρακτηριστικά υποδοχής του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου