10 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 10 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012. Σήμερα έχει γενέθλια η αειθαλής τοπ μόντελ Λίντα Εβανγκελίστα, η οποία αν και κλείνει σήμερα τα 47, παραμένει στην πρώτη γραμμή του κόσμου της μόδας. Τι άλλο να της ευχηθούμε, παρά να είναι καλά στην υγεία της η γυναίκα και να συνεχίσει να ομορφαίνει με την παρουσία της τον κόσμο μας. Άλλωστε, η ομορφιά δεν αποκλείει την εξυπνάδα, ούτε και εν τέλει έχει κάποιο νόημα η ρατσιστική διάκριση των ανθρώπων στους "έξυπνους" και τους "όμορφους". Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, ούτε βέβαια και το προϋποθέτει, αν και εν τέλει δεν έχει καν νόημα η όποια ενοχοποίηση είτε του ενός είτε του άλλου.
Οι Εβραίοι σήμερα γιορτάζουν το Lag B'Omer. Η λέξη Lag σημαίνει τον αριθμό 33, από τον συνδυασμό των λέξεων "lamed" και "gimel" (δηλαδή τριάντα και τρία αντίστοιχα), κι επομένως θα λέγαμε ότι σήμερα γιορτάζεται "η τριακοστή τρίτη μέρα του Ομέρ". Η περίοδος του Ομέρ ξεκινάει τη δεύτερη νύχτα μετά το εβραϊκό Πάσχα και διαρκεί 49 μέρες. Αποτελεί περίοδο πένθους, κατά την οποία απαγορεύονται οι γάμοι ή οποιαδήποτε άλλη γιορτή, όπως και το κούρεμα των μαλλιών με εξαίρεση τη σημερινή ημέρα (και φυσικά όλα αυτά για τους αυστηρά προσκολλημένους στις αρχές της ιουδαϊκής θρησκείας). Ο λόγος είναι ότι τη συγκεκριμένη ημέρα, την 33η, διακόπηκε μια θεόσταλτη πληγή, εξ αιτίας της οποίας πέθαναν 24.000 μαθητές του ραβίνου Ακίβα, ενώ έμειναν ζωντανοί μόλις πέντε.
Στο Μεξικό, από τη άλλη, σήμερα είναι η Γιορτή της Μητέρας, η οποία δεν είναι κινητή, όπως σ' εμάς για παράδειγμα, αλλά εκεί γιορτάζεται σταθερά κάθε χρόνο στις 10 του Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου