18 Μαΐου 2012

10 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΜΕ... ΛΕΜΟΝΙ!

Είναι εντυπωσιακό το πόσο πολλά πράγματα μπορεί να κάνει κάποιος με ένα λεμόνι.

Εάν δεν εμπιστεύεστε τα χημικά προϊόντα, αν σας τελείωσαν τα καθαριστικά και το σουπερμάρκετ έχει κλείσει ή αν πολύ απλά θέλετε να κάνετε οικονομία και παράλληλα είστε φίλος ή φίλη του λεμονιού, σας έχουμε δέκα απλές συμβουλές, για το πώς μπορείτε να μετατρέψετε ένα λεμόνι σε πρώτης τάξεως καθαριστικό και αποσμητικό για το σπίτι σας. Άλλωστε τις αλιεύσαμε σε μία αυστραλιανή ιστοσελίδα με συμβουλές για μικρά παιδιά (www.kidspot.com.au/).

1. Με βάση το λεμόνι μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πρώτης τάξεως μη τοξικό αποσμητικό χώρου. Απλά αναμείξτε χυμό λεμονιού με μαγειρική σόδα σε ένα μπολ και αφήστε το ανοιχτό στο δωμάτιο που θέλετε να δώσετε μια αίσθηση φρεσκάδας διώχνοντας τις ανεπιθύμητες μυρωδιές. Μπορείτε να το μετατρέψετε σε σπρέι προσθέτοντας το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι μαζί με μισό φλιτζάνι αποσταγμένο νερό - αποφύγετε όμως το νερό της βρύσης. Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εξίσου αποτελεσματικό σπρέι με άρωμα λεμονιού προσθέτοντας μισό κουταλάκι του γλυκού αιθέρια έλαια λεμονιού σε ένα μπουκαλάκι ψεκάσματος με νερό.

2. Παρασκευάσετε ένα πρώτης τάξεως γυαλιστικό για τα είδη υγιεινής. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρίψετε μισό λεμόνι στην επιφάνεια τους. Το κιτρικό οξύ του λεμονιού εμποδίζει τους λεκέδες που αφήνει το νερό και απομακρύνει λεκέδες σκουριάς π.χ. από ένα χρησιμοποιημένο ξυραφάκι. Φυσικά, αφού τρίψετε το λεμόνι στο μπάνιο και στο νιπτήρα, μην ξεχάσετε να τα γυαλίσετε με ένα μαλακό στεγνό πανί, ώστε να αφαιρέσετε τον όξινο χυμό λεμονιού. 

3. Καθαρίστε τους οσμηρούς σωλήνες της αποχέτευσης. Ρίξτε πρώτα μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μετά ένα φλιτζάνι ζεστό χυμό λεμονιού. Όταν αφρίσει, αφήστε να τρέξει άφθονο ζεστό νερό. 

4. Ζωηρέψτε τα χρώματα των ρούχων στο πλυντήριο. Αντί για χλωρίνη προσθέστε στο πλυντήριο ρούχων 1/4 με 1/2 φλιτζάνι με χυμό λεμονιού, προκειμένου να ζωντανέψετε το ξεθωριασμένο λευκό χρώμα των ρούχων σας και μετά αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

5. Καθαρίστε ανοιχτόχρωμες ξύλινες και πλαστικές επιφάνειες. Πιέστε μισό λεμόνι πάνω στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε και ξεπλύνετε ύστερα από 20 λεπτά. Εάν οι λεκέδες είναι πολύ ανθεκτικοί, προσθέστε λίγη μαγειρική σόδα και σκουπίστε με στεγνό πανί.

6. Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων. Πρώτα πρέπει να ζεστάνετε τα λεμόνια στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αρχίστε το καθάρισμα.

7. Διώξτε τη μούχλα. Δεν είναι δύσκολο. Δημιουργήστε μια κόλα που θα αποτελείται ισομερώς από χυμό λεμονιού και από αλάτι και στη συνέχεια αφαιρέστε τους μύκητες και τη μούχλα από τα πλακάκια ή από άλλες επιφάνειες. Για τις γωνίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια οδοντόβουρτσα.

8. Καθαρισμός τουαλέτας. Γιατί να χρησιμοποιείτε χλωρίνη; Δοκιμάστε έναν σύνθετο καθαρισμό με λεμόνια και ισχυρό βορικό νάτριο, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ ή σε καταστήματα καλλυντικών. Αναμείξτε 1/4 του φλιτζανιού βορικό νάτριο με μισό λεμόνι και στη συνέχεια τρίψτε γύρω από τη λεκάνη με τη βοήθεια της βούρτσας που χρησιμοποιείτε για την τουαλέτα σας. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να κρατήσετε το βορικό νάτριο μακριά από τα παιδιά και να αποφύγετε την κατάποση τους, διότι είναι πολύ τοξικό. 

9. Πλύσιμο πιάτων. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και πασπαλίστε το κάθε τμήμα του με μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια πάρτε το ένα από τα δύο κομμάτια και αρχίστε το τρίψιμο. Το κιτρικό οξύ θα διαλυθεί και θα μετατραπεί σε πρώτης τάξεως λιποδιαλυτικό δίνοντας στα σκεύη σας μια εκθαμβωτική λάμψη. Και φυσικά τα χέρια σας θα μυρίζουν άρωμα λεμονιού.

10. Τέλος, με το λεμόνι μπορείτε άνετα να διώξετε τις άσχημες μυρωδιές και από τον κάδο απορριμάτων του σπιτιού σας. Δεν είναι κάτι δύσκολα, απλά ρίξτε στον κάδο μια φλούδα λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου