15 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 15 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 15 Μαΐου 2012.
Η σημερινή ημερομηνία έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα των Οικογενειών, σκοπός της οποίας είναι η ανάδειξη των κοινωνικών, οικονομικών και δημογραφικών παραγόντων που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της οικογενειακή ζωής στον πλανήτη. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι η ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, η ανάγκη να μην διαταραχθεί η οικονομική και συναισθηματική οικογενειακή ισορροπία στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης της κοινωνίας.
Για τους Παλαιστίνιους σήμερα είναι η "ημέρα της καταστροφής" (Nakba), μία ημέρα μετά την επέτειο από την ανακήρυξη του ανεξάρτητου ισραηλινού κράτους το 1948 (σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο), που οδήγησε στον εκπατρισμό περίπου 700.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους. Σαν σήμερα άλλωστε, ξέσπασε και ο πρώτος αραβο-ισραηλινός πόλεμος, ο οποίος είχε διάρκεια 10 περίπου μηνών και κατέληξε σε επέκταση της ισραηλινής επικράτειας και στην κατάληψη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας από την Ιορδανία και από την Αίγυπτο αντίστοιχα.
Στην Παραγουάη σήμερα γιορτάζεται η επέτειος της ανεξαρτησίας της χώρας από τους Ισπανούς κατακτητές το 1811, όταν επαναστάτες δολοφόνησαν τον Ισπανό κυβερνήτη κηρύσσοντας την έως τότε αποικία ανεξάρτητο κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παραγουάη ήταν η δεύτερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου που κέρδισε την ανεξαρτησία της (ενώ είχαν προηγηθεί οι ΗΠΑ το 1776).
Στη Μαδρίτη σήμερα διοργανώνονται γιορτές, καθώς σύμφωνα με το εορτολόγιο της ρωμαικοκαθολικής εκκλησίας γιορτάζει ο άγιος Ισίδωρος (San Isidro Labrador), ο οποίος θεωρείται πολιούχος της ισπανικής πρωτεύουσας, όπως και προστάτης των αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου