30 Μαΐου 2012

ΜΑΪΚ, ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΑΚΕΦΑΛΟ ΓΙΑ 18 ΜΗΝΕΣ!


Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Σεπτεμβρίου 1945, όταν ο Λόιντ Όλσεν από το Φρούτα του Κολοράντο ετοιμαζόταν να σφάξει τον ηλικίας πεντέμισι μηνών πετεινό του ράτσας Wyandotte, που άκουγε στο όνομα Μάικ, προκειμένου να τον κάνει ψητό η σύζυγός του, η Κλάρα. Μάλιστα, την ημέρα εκείνη επρόκειτο το ζευγάρι να φιλοξενήσει την μητέρα της Κλάρα και ο Λόιντ προσπάθησε να βάλει όλη του την τέχνη με το τσεκούρι που κρατούσε στα χέρια του και με το οποίο προτίθετο να αποκεφαλίσει τον πετεινό, καθώς η πεθερά του λάτρευε τον... λαιμό των πουλερικών. Ο πέλεκυς έπεσε βέβαια με ακρίβεια αποκόπτοντας το κεφάλι του πετεινού από το υπόλοιπο σώμα του, ωστόσο το πτηνό όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά... το 'βαλε στα πόδια!
Την επόμενη μέρα το πρωί, ο Λόιντ βρήκε τον Μάικ, τον αποκεφαλισμένο πετεινό, να κοιμάται έχοντας μάλιστα βάλει το "κεφάλι" του - ή τέλος πάντων το σημείο εκείνο που θα έπρεπε να βρίσκεται το κεφάλι - κάτω από τη φτερούγα του. Ο Λόιντ θαύμασε τη θέληση του πετεινού να ζήσει και αποφάσισε να του χαρίσει τη ζωή και - γιατί όχι; -  να τον ταΐζει και να τον ποτίζει, όπως έκανε τους προηγούμενους πεντέμισι μήνες. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με ένα σταγονόμετρο, με το οποίο του έριχνε σπόρους και νερό. Παράλληλα, ταξίδεψε 250 μίλια μέχρι το Πανεπιστήμιο της Ούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι,  όπου οι επιστήμονες που εξέτασαν τον Μάικ έμειναν άφωνοι από το θέαμα του ακέφαλου πετεινού. Φυσικά, δεν επρόκειτο για κάποιο μεταφυσικό φαινόμενο, αλλά στην πραγματικότητα ο γεωργός από το Κολοράντο δεν πέτυχε με το τσεκούρι του τη σφαγίτιδα φλέβα του Μάικ, ενώ παράλληλα ένας θρόμβος στο συγκεκριμένο σημείο απέτρεψε την αιμορραγία. Από το κεφάλι είχε απομείνει το αριστερό αυτί του πετεινού και εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου του, το οποίο ήλεγχε τις αντανακλαστικές του κινήσεις, κι έτσι ο Μάικ παρέμενε υγιής!
Ο Μάικ έζησε 18 μήνες μετά το περιστατικό που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή και μάλιστα ήταν αρκετά καλοταϊσμένος, αφού από 1 κιλό που ζύγιζε αρχικά, έφτασε στο σημείο να ζυγίζει 3.5 κιλά. Οι κάτοικοι της κωμόπολης συνέρρεαν στο καφενείο της περιοχής τους για να τον θαυμάσουν, ενώ του έδωσαν το παρατσούκλι "το ακέφαλο θαυμαστό κοτόπουλο". Πολλοί, όμως, ήταν και οι επισκέπτες από όλη την Αμερική που επισκέπτονταν το Φρούτα - τι όνομα κι αυτό! - για να δουν από κοντά τον Μάικ, ο οποίος μάλιστα ασφαλίστηκε, ενώ η αξία του υπολογιζόταν σε 10.000 δολάρια της εποχής εκείνης. Τελικά, ο Μάικ απεβίωσε κατά τη διάρκεια ενός από τα συχνά ταξίδια που έκανε με τους Όλσεν. Το ζευγάρι είχε σταματήσει σε ένα μοτέλ στην έρημο της Αριζόνα, όταν ο Μάικ άρχισε να πνίγεται. Μέχρι να μπορέσει ο Λόιντ να βρει το σταγονόμετρο, με το οποίο καθάριζε τον οισοφάγο του πτηνού, ο Μάικ δεν άντεξε και αποδήμησε αφήνοντας πίσω του τη συναρπαστική αυτή ιστορία, που τον κατέστησε τον πιο διάσημο πετεινό της εποχής του - αν όχι όλων των εποχών. Εν τω μεταξύ, στην πατρίδα του στο Φρούτα του Κολοράντο πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ένα διήμερο πανηγύρι προς τιμήν του Μάικ, το οποίος φέτος πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαΐου με αθλητικούς αγώνες, παιχνίδια και διαγωνισμούς φαγητού. Ελπίζω μόνο τα φαγητά να μην περιλαμβάνουν... κοτόπουλο!
Αν θέλετε να πληροφορηθείτε περισσότερα για τον "ακέφαλο Μάικ", επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.miketheheadlesschicken.org .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου