20 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 20 Μαΐου 2012. Τα γενέθλια της γιορτάζει σήμερα η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού Μαρινέλλα, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Κυριακή Παπδοπούλου, η οποία γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία (αλλά διαφορετική χρονιά) με έναν παγκόσμιο μύθο του τραγουδιού, την Σερ (ή Σεριλίν Σαρκισιάν, όπως είναι το πραγματικό της όνομα).
Στο Ισραήλ γιορτάζεται η επέτειος από την ένωση της Ιερουσαλήμ, όταν η Παλιά Πόλη πέρασε στον έλεγχο των Ισραηλινών κατά τον πόλεμο του 1967 για πρώτη φορά ύστερα από το 70 μ.Χ., όταν οι Ρωμαίοι είχαν καταστρέψει τον ιουδαϊκό ναό της πόλης. Όπως συμβαίνει με όλες τις γιορτές των Ισραηλινών, πρόκειται για κινητή εορτή, καθώς ο υπολογισμός της γίνεται με βάση το εβραϊκό ημερολόγιο.
Το Καμερούν ήταν αρχικά πορτογαλική αποικία, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε αποικία των Γερμανών. Μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, μοιράστηκε στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Το γαλλικό Καμερούν κέρδισε πρώτο την ανεξαρτησία του την 1η Ιανουαρίου 1960, ενώ το βρετανικό έγινε ανεξάρτητο ύστερα από 21 μήνες, οπότε τα δύο τμήματα ενώθηκαν υπό τη μορφή ομοσπονδίας. Σαν σήμερα, στις 20 Μαΐου 1972, το ομοσπονδιακό κράτος αντικαταστάθηκε από μια αυθύπαρκτη κρατική οντότητα βάζοντας τις βάσεις για το σύγχρονο Καμερούν. Αυτό ακριβώς το ιστορικό γεγονός γιορτάζεται σήμερα στη χώρα ως εθνική αργία.
Το Ανατολικό Τιμόρ,τέλος, είναι ένα μικρό κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο σήμερα γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας του από την Ινδονησία το 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου