30 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 30 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012
Σύμφωνα με το εορτολόγιο της γαλλικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σήμερα γιορτάζεται η μνήμη της Ιωάννης της Λωραίνης, της γυναίκας που πρωτοστάτησε στον πόλεμο κατά των Άγγλων τον 15ο αιώνα (ο Εκατονταετής πόλεμος), ενώ κάηκε ζωντανή από εκκλησιαστικό δικαστήριο ως αιρετική, μέχρι που το όνομα της αποκαταστάθηκε το 1920 από την επίσημη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, οπότε και ανακηρύχτηκε αγία. 
Στο κράτος της Καραϊβικής Τρίνινταντ και Τομπάγκο, από την ονομασία των δύο μεγαλύτερων νησιών, γτορτάζεται ως εθνική εορτή η επέτειος από την άφιξη των πρώτων Ινδών εργατών στα νησιά αυτά, τον Μάιο του 1845, όταν ακόμα αποτελούσαν βρετανική αποικία. Μέσα σε 70 χρόνια στα νησιά που αποτελούν το σημερινό κράτος του Τρίνινταντ και Τομπάγκο μετανάστευσαν περίπου 140 με 150 χιλιάδες Ινδοί, οι οποίοι αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα του κράτους (περίπου το 40% του συνολικού πληθυσμού, (περίπου 1.2 εκατομμύρια κάτοικοι).
Στη Νικαράγουα σήμερα είναι η Γιορτή της Μητέρας, η οποία μάλλον θα έπρεπε να αποκαλείται ως "γιορτή της πεθεράς". Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη στις αρχές της δεκαετίας του 1940 από τον τότε Πρόεδρο της χώρας, τον Anastasio Somoza García, διότι ήταν η ημέρα που είχε γεννηθεί η αγαπημένη του πεθερά, που άκουγε στο όνομα Casimira Sacasa! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου