4 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 4 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012. Επιτέλους, τελειώνει η - ανούσια κατά τη γνώμη μου - προεκλογική περίοδος και ο ψηφοφόρος θα μπορέσει να σταθμίσει μόνος του, απερίσπαστος, πού θα ρίξει την ψήφο του στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Μεταξύ αυτών που γεννήθηκαν μια ημέρα σαν κι αυτή είναι ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
Στη Δανία σήμερα είναι η Ημέρα της Κοινής Προσευχής. Πρόκειται για κινητή εορτή και πέφτει κάθε χρόνο την τέταρτη Παρασκευή μετά τον εορτασμό του Πάσχα, ενώ δε συναντάται σε καμία άλλη χώρα. Ξεκίνησε το 1686 από το βασιλιά Χριστιανό Ε΄, ο οποίος ήθελε τη δημιουργία μιας κοινής γιορτής για όλους τους χριστιανούς κατοίκους της χώρας ανεξαρτήτως δόγματος, μία γιορτή θρησκευτικής ενότητας των κατοίκων της χώρας, οι οποίοι ανήκαν σε διάφορες προτεσταντικές εκκλησίες.
Στη Λετονία γιορτάζεται η Ημέρα Αποκατάστασης της Ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα, το 1990, το Ανώτατο Σοβιέτ της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας υιοθέτησε διακήρυξη με την οποία αναγόρευε ως παράνομη και άκυρη την προσάρτηση της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, διότι έγινε παρά τη θέληση του λαού της. Παράλληλα, το κείμενο αυτό υπογράμμιζε ότι η Λετονία αποτελούσε de jure ανεξάρτητο κράτος και επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1922.
Στην Ολλανδία η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους νεκρούς του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όπως και σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε άλλες ένοπλες συγκρούσεις στις οποίες ενεπλάκησαν Ολλανδοί στρατιώτες, Ωστόσο, η ημέρα δεν είναι δημόσια αργία.
Στη Ναμίμπια η σημερινή ημέρα είναι εθνική αργία αφιερωμένη στη σφαγή της Κασίνγκα που έλαβε χώρα σαν σήμερα το 1978, όταν δυνάμεις του ρατσιστικού καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής (και το οποίο θεωρούσε τη Ναμίμπια τμήμα της επικράτειάς του) επιτέθηκαν σε προσφυγικό στρατόπεδο πολιτών της Ναμίμπια, που βρισκόταν στο χωριό Κασίνγκα της Ανγκόλας.
Στην Ιαπωνία η σημερινή γιορτή ονομάζεται Ημέρα Πρασινάδας (Midori no hi) και είναι αφιερωμένη στην επικοινωνία του ανθρώπου με τη φύση. Αρχικά, η γιορτή  αυτή συνέπιπτε με την ημέρα γενεθλιών του αυτοκράτορα Χιροχίτο, στις 29 Απριλίου, καθώς ο αμφιλεγόμενος αυτοκράτορας αγαπούσε πολύ τα λουλούδια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι δύο γιορτές χωρίστηκαν και η Ημέρα Πρασινάδας γιορτάζεται πλέον στις 4 Μαΐου στα πλαίσια της Χρυσής Εβδομάδας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου