20 Μαΐου 2012

ΟΙ 5 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Είναι κάποιες φορές που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας λόγω κούρασης. Άλλωστε, οι πολλές υποχρεώσεις καταπονούν εύκολα τον ανθρώπινο οργανισμό - ειδικά από μια ηλικία και μετά. Η εύκολη λύση για πολλούς είναι να καταφύγουν σε τονωτικά σκευάσματα. Γιατί όμως να μπλέκετε με χημικά από τη στιγμή που μπορείτε να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια με φυσικό τρόπο καταναλώνοντας τροφές που υπάρχουν σε κάθε σπίτι; Ο ειδικός διατροφολόγος της ιστοσελίδας AskMen προτείνει πέντε υγιεινές τροφές που προσφέρουν υψηλά επίπεδα ενέργειας.

1. Αβγά πλούσια σε ωμέγα-3. Είναι πλούσια σε υγιεινά λίπη, σε βιταμίνες Β που εκτινάσσουν την ενέργεια, όπως και σε βιταμίνη D. Είναι από τις πιο πυκνές ενεργειακά τροφές, καθώς προσφέρουν μεγάλη ποσότητα χολίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την κατασκευή του σημαντικού νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, η οποία με τη σειρά της τονώνει πνευματικά τον ανθρώπινο εγκέφαλο ειδικά σε θέματα μνήμης. Γενικά τα αβγά θεωρούνται ως η "τέλεια πρωτεΐνη" για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των αμινοξέων και της πλούσιας θρεπτικής τους αξίας. 

2. Ξηροί καρποί με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους κλπ. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη (όπως π.χ. το ελαιόλαδο), σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά. Επίσης, μπορείτε να τα καταναλώσετε και υπό τη μορφή αλοιφών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και να τα καταναλώσετε μαζί με φρούτα και λαχανικά ή ακόμα να τα αναμίξετε σε σμούθις. 

3. Σπόροι, π.χ. από λινάρι, κάνναβη και κία. Παρέχουν μεγάλη ποσότητα ινών, υγιών λιπών (όπως τα ωμέγα-3), βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η καλύτερη επιλογή είναι οι σπόροι κία, οι οποίοι περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιουργούν ένα ιξώδες τζελ στο γαστρεντερικό σωλήνα "γεμίζοντας τις μπαταρίες" σας, σταθεροποιώντας το σάκχαρο του αίματος και διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την ενέργειά σας ακόμα και κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης.

4. Η βρώμη. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα ινών και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ είναι πλούσια και σε βιταμίνες Β, το τέλειο τονωτικό ενέργειας. Προτιμήστε την παραδοσιακή ακατέργαστη βρώμη αντί της στιγμιαίας που κυκλοφορεί στο εμπόριο, καθώς η  τελευταία χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να γίνει η επεξεργασία της από τον ανθρώπινο οργανισμό απελευθερώνοντας ενέργεια με αργό ρυθμό.

5. Καφές. Νομίζω δεν αποτελεί έκπληξη.Ο καφές περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, ωστόσο προσέξετε τι ώρα τον καταναλώνετε. Εάν πιείτε τον καφέ σας τις τελευταίες οκτώ ώρες πριν πέσετε για ύπνο, είναι πιθανό να δυσκολευτείτε να κλείσετε μάτι ή ακόμα και το ακριβώς αντίθετο, να μην μπορείτε να κρατηθείτε ξύπνιοι. Εάν ο καφές προκαλεί διαταραχές στον ύπνο σας, μια πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι να πίνετε τσάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου