6 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 6 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 6 Μαΐου 2012. Και ποιος δεν έχει γενέθλια σήμερα... Κόσμος και ντουνιάς! Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, αν και δεν έχει χάσει ακόμα τη γοητεία του, γίνεται αισίως 51 ετών, ενώ πέντε χρόνια μεγαλύτερος του είναι ο Λάκης Λαζόπουλος, που επίσης γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του. Όχι και τόσο ευχάριστα τα φετινά γενέθλια για τη γεννηθείσα το 1954 Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς τα ξημερώματα σήμερα απεβίωσε η μητέρα της, η κυρία Μαρίκα Μητσοτάκη, ωστόσο ελπίζει σε ένα θετικό μήνυμα το βράδυ, όταν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών, εάν το κόμμα της καταφέρει να μπει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Επίσης, σήμερα γιορτάζουν τα γενέθλια τους ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ, η ηθοποιός Λέσλι Χόουπ, γνωστή κυρίως από τη συμμετοχή της στην πρώτη σαιζόν της τηλεοπτικής σειράς "24" ως η σύζυγος του σκληρού Τζακ Μπάουερ, το τοπ μόντελ από τη Βραζιλία  Ρακέλ Ζίμερμαν, ο βετεράνος Έλληνας μπασκετμπολίστας Δημήτρης Διαμαντίδης, όπως και πολλοί πολλοί άλλοι. Χρόνια πολλά σε όλους!
Σε εκείνα τα ορθόδοξα κράτη που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, σήμερα πέφτει η γιορτή του αγίου Γεωργίου, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες του ορθόδοξου χριστιανικού εορτολογίου. Στη Βουλγαρία μάλιστα η σημερινή ημέρα είναι εθνική αργία, ενώ συμπίπτει και με την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία γιορτάζεται με τη διεξαγωγή στρατιωτικών παρελάσεων. Το έθιμο της ημέρας επιβάλλει ως κύριο πιάτο στο μεσημεριανό τραπέζι το ψητό αρνί.  
Στην Τουρκία σήμερα γιορτάζεται το Hıdırellez, δηλαδή η συνάντηση του προφήτη Ηλία με τον προφήτη Χιζίρ στη Γη. Η σημερινή ημέρα θεωρείται επίσης και ως η γιορτή της άνοιξης, ενώ σε ορισμένες περιοχές υπάρχει το έθιμο να ανάβουν οι κάτοικοι φωτιές και να πηδούν πάνω από αυτές. Σύμφωνα με ένα άλλο έθιμο, οι ευχές της αποψινής νύχτας θα γίνουν πραγματικότητα κι έτσι αρκετοί είναι εκείνοι που γράφουν σε ένα χαρτάκι τη βαθύτερη επιθυμία τους και στη συνέχεια το κρεμάνε σε ένα "δέντρο των ευχών", όπως λέγεται.
Στο Λίβανο και στη Συρία η ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη των μαρτύρων, όσων δηλαδή εκτελέστηκαν σε Βηρυτό και Δαμασκό στις 6 Μαΐου 1916 από τον Τζαμάλ Πασά, τον Τούρκο στρατιωτικό διοικητή της περιοχής, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη.
Αν πάλι θεωρείτε ότι καταπιέζεστε από από τα διατροφικά πρότυπα της εποχής και από την υποχρέωση να προσέχετε τη διατροφή σας, σήμερα μπορείτε να φάτε άφοβα ότι θέλετε αποστομώνοντας όποιον επιχειρήσει να σας κάνει την παραμικρή παρατήρηση, καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα Κατά της Δίαιτας. Το μήνυμα που θέλει να συμβολίσει η συγκεκριμένη ημέρα, που παρεμπιπτόντως αποτελεί πρωτοβουλία ιδιωτικών φορέων και όχι κάποιου διεθνούς οργανισμού, είναι το να αποδεχόμαστε το σώμα μας, όπως ακριβώς είναι, ενώ έχει ως σύμβολο μια γαλάζια κορδέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου