9 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 9 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012.
Στη Ρωσία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της νίκης, που σηματοδοτεί το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μία ημέρα μετά την υπογραφή της συνθήκης παράδοσης άνευ όρων της Γερμανίας. Το χαρακτηριστικό των σημερινών εορταστικών εκδηλώσεων στη χώρα είναι η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Στην Αρμενία σήμερα είναι η Ημέρα Νίκης και Ειρήνης, η οποία συνδυάζει αφενός την επέτειο από τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αφετέρου την απελευθέρωση της πόλης Σούσι, που βρίσκεται στην εύφλεκτη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το 1992.
Στη Ρουμανία γιορτάζεται η επέτειος από την απελευθέρωση της χώρας από την Οθωμανική αυτοκρατορία το 1877. Σαν σήμερα τη χρονιά εκείνη, ο Μιχαήλ Κογκαλιντσεάου διακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας στο όνομα του ρουμανικού λαού και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ρωσοτουρκικός πόλεμος. Η τυπική αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ρουμανίας έγινε με την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου στις 3 Μαρτίου 1878, ενώ επικυρώθηκε και με τη Συνθήκη του Βερολίνου λίγους μήνες αργότερα, καθώς οι υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις δεν αναγνώρισαν την εγκυρότητα της συμφωνίας του Αγίου Στεφάνου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγορεύσει τη σημερινή ημερομηνία ως Ημέρα της Ευρώπης, γνωστή και ως Ημέρα του Σουμάν, με αφορμή την επέτειο από τη δημόσια πρόταση που απηύθυνε σαν σήμερα το 1950 ο τότε γάλλος υπουργός εξωτερικών ζητώντας τη δημιουργία μιας υπερεθνικής Κοινότητας συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου