13 Μαΐου 2012

ΤΟ ΣΑΡΚΟΒΟΡΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΕΡΜΑ


Ορισμένες φορές ακόμη και το πιο αθώο φαινομενικά τραύμα μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο, ακόμη και μοιραίο, λόγω αφενός της μη έγκαιρης διάγνωσης και αφετέρου της σπανιότατης επιπλοκής που μπορεί να επακολουθήσει. Αυτή είναι η περίπτωση της 24χρονης Aimee Copeland από την Τζόρτζια των ΗΠΑ, η οποία έχασε ήδη το αριστερό της πόδι, ενώ κινδυνεύει να χάσει και το δεξί, όπως και τα δάχτυλα των χεριών της, εξ αιτίας μιας σπάνιας επιθετικής λοίμωξης του δέρματος, ενός σαρκοβόρου βακτηρίου που καταστρέφει τους μαλακούς ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού, εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα μέσω των ιστών, ενώ είναι πολύ δύσκολη η ιατρική αντιμετώπιση του. 
Την πρωτομαγιά, η Aimee έκανε βόλτα με καγιάκ, όταν είχε ένα ατύχημα, που προκάλεσε βαθύ σκίσιμο στην αριστερή της γάμπα. Το τραύμα εξελίχθηκε σε νεκρωτική περιτονίτιδα, καθώς προσεβλήθη από κάποιο σαρκοφάγο βακτήριο που ευδοκιμεί στα γλυκά νερά της περιοχής και το οποίο διείσδυσε στον οργανισμό από την ανοιχτή πληγή.
Η ίδια βέβαια δε θα μπορούσε εξ αρχής να καταλάβει τι άλλο συνέβη πέρα από τον τραυματισμό λόγω του ατυχήματος. Πήγε στα εξωτερικά ιατρεία του πλησιέστερου νοσοκομείου, όπου οι γιατροί έκλεισαν την πληγή, όμως επέστρεψε μια μέρα μετά, επειδή αισθανόταν φρικτούς πόνους. Οι γιατροί της έγραψαν παυσίπονα και την έστειλαν στο σπίτι της, όμως η Aimee επέστρεψε ξανά την επομένη εξακολουθώντας να υποφέρει από πόνους.
 Αυτή τη φορά οι γιατροί της έγραψαν αντιβιοτικά, όμως ούτε αυτά είχαν αποτέλεσμα. Τελικά, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, αφού είχαν ήδη περάσει τέσσερις ημέρες από το ατύχημα, η νεαρή κοπέλα διαγνώστηκε ότι έπασχε από νεκρωτική περιτονίτιδα, οπότε και αναγκαστικά ακρωτηριάστηκε το αριστερό της ισχίο. Αρχικά οι γιατροί ανησυχούσαν ακόμη και για τη ζωή της 24χρονης. Μία εβδομάδα αργότερα η κατάσταση της επιδεινώθηκε ανεβάζοντας υψηλό πυρετό, ενώ προσωρινά είχε σταματήσει ακόμα και ο καρδιακός της παλμός.
Σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, μπορεί να κουνάει το κεφάλι της ή να κάνει χειρονομίες, ωστόσο δε γνωρίζει ακόμα ότι ακρωτηριάστηκε το πόδι της. Για τους γιατρούς που τη φροντίζουν πρόκειται περί ιατρικού θαύματος, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το επίπεδο θνησιμότητας σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στο 60%. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ακρωτηριαστεί και το δεξί πόδι της Aimee, ενώ πολύ πιθανό είναι να χάσει και τα δάχτυλα των χεριών της, αν και οι γιατροί επισημαίνουν ότι η κοπέλα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια της ξανά με τη βοήθεια προσθετικών μελών.
Σύμφωνα με τον δόκτορα William Schaffner, πρόεδρο του Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος για τις Μολυσματικές Ασθένειες, τα σαρκοβόρα βακτήρια παράγουν ένζυμα που μπορούν να διαλύσουν τους μύες σε μεγάλο βάθος, ενώ η δράση τους σπάνια γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι ένα τέτοιο βακτήριο δε θα εισβάλλει στον οργανισμό μας μέσω ενός τραύματος, είναι με τον άμεσο καθαρισμό κάθε πληγής, μικρής ή μεγάλης, με μια αντιμικροβιακή αλοιφή και με αποστειρωμένο επίδεσμο. Το σύμπτωμα που θα πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή είναι ο σοβαρός, αδιάκοπος πόνος στην περιοχή, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο ιατρικό ιστορικό, ενώ οι δύο κύριοι τρόποι θεραπείας είναι ειδικά αντιβιοτικά που θα σκοτώσουν το σαρκοβόρο βακτήριο και η έγκαιρη εγχείρηση.

[Πηγή: abcnews]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου