29 Μαΐου 2012

ΤΙΜ ΤΙΜΠΟΟΥ: Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΠΟΥ Η ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ

Η προσευχή του αθλητή πριν τον αγώνα, το διάσημο "τιμπόουινγκ".

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ποδοσφαιριστών, λατινοαμερικάνικης κυρίως καταγωγής, που πανηγυρίζουν το γκολ που πέτυχαν σηκώνοντας τη φανέλα της ομάδας τους, ώστε να φανεί το θρησκευτικό μήνυμα αγάπης και αφοσίωσης στον Ιησού. Όμως σε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθούν με το φαινόμενο του Τιμ Τιμπόου, του πιο συζητημένου παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου (φούτμπολ), όχι τόσο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ούτε για την προσωπική του ζωή, αλλά για το πάθος του με τη θρησκεία, κάτι που τον έχει αναγάγει σε σύμβολο και pop icon των βαθιά θρησκευόμενων Αμερικανών Ευαγγελιστών.
Ο Τιμπόου γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1987 στην πόλη Μακάτι των Φιλιππίνων, όπου οι γονείς του δραστηριοποιούνταν ως ιεραπόστολοι. Ωστόσο, μεγάλωσε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Φλόριντα, όμως δεν πήγε στο σχολείο, αλλά έκανε μαθήματα στο σπίτι με δασκάλα τη μητέρα του, όπως συνέβη και με τέσσερα μεγαλύτερα αδέρφια του.
Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συμμετάσχει στο σχολικό πρωτάθλημα της πολιτείας, κάτι που επιτρεπόταν σύμφωνα με τη νομοθεσία της Φλόριντα. Έτσι, ξεκίνησε η καριέρα του Τιμπόου ήδη από το κολεγιακό ποδόσφαιρο, όπου ήταν μεταξύ των παικτών που ξεχώρισαν.
Το γεγονός, όμως, που έριξε με ένταση τα φώτα της δημοσιότητας προς το πρόσωπό του ήταν η συνήθεια του να εκφράζει δημόσια τη βαθιά χριστιανική του πίστη βάφοντας δύο μαύρες γραμμές κάτω από τα μάτια του, στις οποίες ανέγραφε χωρία της Καινής Διαθήκης. Το πιο δημοφιλές, εκείνο χάρη στο οποίο το ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης έπεσε πάνω του, ήταν το χωρίο 3:16 του κατά Ιωάννη ευαγγελίου: "Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παράδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ' αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια".
Αμέσως το χωρίο αυτό έγινε το δημοφιλέστερο αντικείμενο αναζήτησης στο google με περισσότερες από 92 εκατομμύρια αναζητήσεις μέσα σε ένα 24ωρο.  Ωστόσο, η πρώτη βιβλική παραπομπή με την οποία είχε βάψει το πρόσωπο του ο Τιμπόου ήταν το 4:13 της προς Φιλιππησίους επιστολής του αποστόλου Παύλου: "όλα τα μπορώ χάρη στο Χριστό που με δυναμώνει". Ο προπονητής του, που θεωρούσε γούρι τη συγκεκριμένη περικοπή, καθώς η ομάδα του, οι Florida Gators, είχε κερδίσει το πρωτάθλημα της σαιζόν, προσπάθησε να τον σταματήσει, αλλά ο Τμπόου άκουσε τη φωνή μέσα του, κάτι που δεν του βγήκε σε κακό, καθώς από τη μέρα εκείνη έγινε το είδωλο της συντηρητικής Αμερικής.
Ωστόσο, το 2010 η ομοσπονδία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου θέσπισε ειδικό κανόνα, με τον οποίο απαγορεύεται πλέον να γράφουν οι αθλητές μηνύματα με μπογιά στο πρόσωπό τους. Τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης βάφτισαν αμέσως τον κανόνα αυτό ως "κανόνα του τιμ Τιμπόου", ωστόσο η ομοσπονδία αρνήθηκε επισήμως ότι επηρεάστηκε από κάποιον συγκεκριμένο αθλητή. Παράλληλα, ο Τιμπόου έγραψε ιστορία με την συνήθεια του να προσεύχεται μέσα στο γήπεδο πριν από κάθε αγώνα παίρνοντας μια χαρακτηριστική πόζα που έγινε γνωστή ως "τιμπόουινγκ". Το "τιμπόουινγκ" μάλιστα αναγνωρίστηκε και επισήμως ως λέξη του αγγλικού λεξιλογίου από το Global Language Monitor.
Μια από τις αγαπημένες συνήθειες του Τιμπόου κατά τον ελεύθερο χρόνο του είναι το να επισκέπτεται τις φυλακές και να κάνει κήρυγμα στους φυλακισμένους ακολουθώντας τα βήματα των ιεραποστόλων γονιών του. Απ' ότι φαίνεται πρέπει να είναι καλός ιεροκήρυκας, καθώς τον Αύγουστο του 2009, την περίοδο που ακόμα ζούσε και έπαιζε φούτμπολ στη Φλόριντα, οι 140 από τους 816 τρόφιμους μιας φυλακής που επισκέφτηκε, επηρεάστηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε αποφάσισαν να γίνουν "ξαναγεννημένοι Χριστιανοί".
Το Πάσχα που μας πέρασε, περίπου είκοσι χιλιάδες πιστών συνέρρευσαν στο Τζόρτζταουν του Τέξας, για να παρακολουθήσουν από κοντά το αναστάσιμο κήρυγμα του αθλητή. Αρκετοί ήταν και οι υποψήφιοι για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος που τον πλησίασαν με σκοπό να αποσπάσουν την στήριξή του, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε όλες τις προτάσεις με το επιχείρημα ότι αν το συγκεκριμένο άτομο που στήριζε έκανε κάτι αρνητικό θα είχε έμμεση επίπτωση και στον ίδιο. Δεν έχει άδικο σ' αυτό, άλλωστε στην Ελλάδα το έχουμε ζήσει με ουκ ολίγους αθλητές ή άλλους σελέμπριτι που ασχολήθηκαν με την πολιτική, με τελευταίο θύμα τον πρωταθλητή της άρσης βαρών Πύρρο Δήμα.
Εξάλλου, την περίοδο του κολεγιακού ποδοσφαίρου, όταν είχε χρόνο, η χάρη του έφτανε μέχρι τις Φιλιππίνες, όπου όχι απλά έκανε κήρυγμα, αλλά βοηθούσε ακόμα και σε επεμβάσεις περιτομή.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ασχοληθεί με την προσωπική ζωή του θρησκευόμενου αθλητή, όμως προς μεγάλη τους απογοήτευση(;) δεν είχαν και πολλά να ανακαλύψουν, καθώς ο Τιμπόου παραμένει ανέγγιχτος σεξουαλικά. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2009, σκοπεύει να διατηρήσει την παρθενιά του μέχρι το γάμο προκαλώντας παραλήρημα στις θαυμάστριες του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το ότι ακολουθεί μόνο μία γυναίκα στο τουίτερ, ενώ πολλές φορές έχει εκφράσει τον απεριόριστο θαυμασμό που τρέφει για τη μητέρα του  - και εν τω μεταξύ οι θρησκευόμενες αμερικανιδούλες παραληρούν ακόμη περισσότερο.
Σε γκάλοπ που έγινε στο ίντερνετ, ο Τιμ Τιμπόου ψηφίστηκε ως ο σελέμπριτι που θα ήθελαν οι περισσότεροι Αμερικανοί να έχουν για γείτονα ξεπερνώντας ακόμα και την Τζένιφερ Άνιστον ή το ζεύγος Πιτ-Ζολί. Εν τω μεταξύ ο Τιμπόου κάνει μια παράλληλη πολύ πετυχημένη καριέρα και ως συγγραφέας. Το 2011 κυκλοφόρησε στα αμερικάνικα βιβλιοπωλεία η αυτοβιογραφία του με τον τίτλο "Through My Eyes", στην οποία αναφέρεται τόσο στα παιδικά του χρόνια όσο και στις πρώτες του ποδοσφαιρικές εμπειρίες. Το βιβλίο ανακηρύχτηκε ως μπεστ σέλερ της χρονιάς στις κατηγορίες τόσο του ποδοσφαιρικού όσο και του θρησκευτικού βιβλίου στις ΗΠΑ. 
Δεν ξέρω πόση αντοχή θα έχει στο χρόνο το "φαινόμενο Τιμ Τιμπόου", ωστόσο παρουσιάζει από μόνο του αρκετό ενδιαφέρον σε μια Αμερική που παλεύει ανάμεσα στο λάιφ στάιλ της κλειδαρότρυπας και στον βαθύ συντηρητισμό, με τους εκπροσώπους του τελευταίου να μοιάζουν σαν να παίρνουν την εκδίκησή τους από μια σόου μπιζ, οι περισσότεροι εκπρόσωποι της οποίας ασπάζονται φιλελεύθερες και προοδευτικές ιδέες σε κοινωνικά θέματα (όπως π.χ. ο γάμος των ομοφυλοφίλων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου