13 Μαΐου 2012

ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ: ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λαοί της υποσαχάριας Αφρικής επιζούν κάτω από τις χειρότερες συνθήκες ζωής, υπό όρους που φαντάζουν σε πολλούς αδιανόητοι. Και δεν είναι μόνο η ξηρασία, η πείνα ή οι εμφύλιοι πόλεμοι που πλήττουν τους λαούς της περιοχής, αλλά και σοβαρές επιδημίες. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η ελονοσία είναι η κύρια αιτία θανάτου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σκοτώνοντας περίπου 300.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο. Η μεγάλη δυστυχία όμως είναι η αδράνεια των κυβερνήσεων, η διαφθορά ορισμένων στρατιωτικών αξιωματούχων αλλά και η άγνοια των ίδιων των κατοίκων, οι οποίοι πέφτουν πολλές φορές θύματα της άγνοιάς τους και της ελλιπούς ενημέρωσης που τους παρέχεται.
 Κατά τη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνηση μοίρασε ειδικές κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνο μακράς διαρκείας σε όλους τους κατοίκους του Ανατολικού Κασάι, επαρχία της κεντρικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Όταν όμως οι εκλογές έγιναν παρελθόν, ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να παραπλανήσουν (;) τους κατοίκους με σκοπό το κέρδος. Υπάρχουν καταγγελίες ότι στρατιώτες γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν από τους κατοίκους που δεν ψήφισαν την κυβέρνηση είτε να πληρώσουν 11 δολάρια είτε να επιστρέψουν τις κουνουπιέρες. Σύμφωνα δε με μαρτυρίες κατοίκων, πολλοί είναι εκείνοι που προτίμησαν ακόμα και να θάψουν κάτω από τη γη τις κουνουπιέρες που τους είχε προσφέρει προεκλογικά η κυβέρνηση, επειδή δεν έχουν τα χρήματα ή επειδή φοβούνται να αντιπαρατεθούν με τους στρατιώτες. Την ίδια στιγμή, οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απόπειρα εκμετάλλευσης της άγνοιας των κατοίκων, από τους οποίους ζητούν να καταγγέλλουν τους εκφοβισμούς που υφίστανται, ενώ υπογραμμίζουν ότι η διανομή των κουνουπιερών δεν αποτελούσε μεμονωμένη κίνηση πολιτικής τακτικής για υφαρπαγή της ψήφου του τοπικού πληθυσμού, αλλά εντάσσεται στα πλαίσια μιας οργανωμένης εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της ελονοσίας. 
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ειδική καμπάνια με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων για το πώς θα πρέπει να της χρησιμοποιήσουν, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αντί να της βάλουν στα κρεβάτια για προστασία από το τσίμπημα των κουνουπιών, τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο μετάδοσης της ελονοσίας, τις χρησιμοποιούν ως κουρτίνες, σεντόνια, δίχτυα ψαρέματος, ως ποδοσφαιρικές εστίες ή ακόμα και τις μεταπωλούν, προκειμένου να βγάλουν κάποιο ελάχιστο κέρδος. Ωστόσο, σιγά σιγά φαίνεται ότι η εκστρατεία αποδίδει κάποιους καρπούς και ήδη, ένα ποσοστό πάνω από 85% των οικογενειών της περιοχής του ανατολικού Κασάι εκτιμάται ότι κάνει πλέον σωστή χρήση των διχτυών. Εξάλλου, η μικρή πρόοδος στη δύσκολη μάχη με την ελονοσία αποτυπώνεται και από τα στοιχεία του νοσοκομείου της πόλης Τσιαμάλα, σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν περίπου 100 μεταγγίσεις αίματος που να συνδέονται με την ελονοσία, έναντι πάνω από 300 που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο.

[Πηγή: Syfia International]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου