1 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 1 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012. Γενέθλια έχουν σήμερα η Αλάνις Μόρισετ, (1974), η Χάιντι Κλουμ (1973), ο τηλεοπτικός "Ιησούς από τη Ναζαρέτ" Ρόμπερτ Πάουελ (1944), ο Μόργκαν Φρίμαν (1937) κ.ά. Σήμερα θα έκλεινε τα 86 χρόνια η Μέριλιν Μονρό, αν δεν κοβόταν πρόωρα το νήμα της ζωής της στις 5 Αυγούστου 1962.
Η Σαμόα είναι ένα μικρό, νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού ωκεανού. Πρόκειται για σύμπλεγμα νησιών, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 18ο αιώνα από Ολλανδούς  θαλασσοπόρους, ωστόσο εποικίστηκαν από τους Βρετανούς. Αποτέλεσαν μήλον της έριδος μεταξύ των Βρετανών, των Γερμανών και των Αμερικανών, με τους τελευταίους να επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε ένα μέρος των νησιών, που παραμένουν αμερικανική κτήση μέχρι και σήμερα υπό την ονομασία Αμερικανικές Σαμόα. Τα υπόλοιπα νησιά, αρχικά περιήλθαν στη γερμανική κυριαρχία, ωστόσο κατελήφθησαν από τη Νέα Ζηλανδία κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Τελικά, την 1η Ιανουαρίου 1962 απέκτησαν την ανεξαρτησία τους με το όνομα Δυτικές Σαμόα, το οποίο άλλαξε σε Σαμόα μετά από αναθεώρηση του Συντάγματος το 1997. Σήμερα γιορτάζεται στη χώρα ως εθνική εορτή η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, παρότι η ανεξαρτησία αποδόθηκε στις 01.01 και όχι στις 01.06.
Στο Παλάου, ένα άλλο κράτος του Ειρηνικού ωκεανού, σήμερα είναι η Ημέρα των Προέδρων της χώρας, μια εθνική γιορτή αφιερωμένη σε όλους τους προέδρους που κυβέρνησαν το Παλάου από το 1981, όταν ανακηρύχτηκε δημοκρατία για πρώτη φορά, μέχρι και σήμερα.
Στην Κένυα σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από την ορκωμοσία του Jomo Kenyatta, του πρώτου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, σαν σήμερα το 1963, εξίμισι σχεδόν μήνες πριν την παραχώρηση πλήρους ανεξαρτησίας στη χώρα από τους Βρετανούς.
Στη Μογγολία σήμερα είναι η Ημέρα των Μητέρων και των Παιδιών, η οποία γιορτάζεται ως εθνική αργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου