27 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 27 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012. Σήμερα έχε γενέθλια η πιο διάσημη σχεδιάστρια νυφικών στον κόσμο, η Βέρα Γουάνγκ, η οποία γίνεται 63 ετών. Γενέθλια έχει και ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Ραούλ, ο οποίος κλείνει τα 35 του χρόνια. Χρόνια πολλά και σ' αυτούς και σ' όποιον άλλο γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του.. 
Οι Γερμανοί ονομάζουν τη σημερινή ημέρα Siebenschläfertag (Ημέρα των επτά κοιμωμένων), ονομασία που έχει τις ρίζες της στο θρύλο των επτά νεαρών Χριστιανών που κρύφτηκαν σε μια σπηλιά στην Έφεσο γύρο στο 250 μ.Χ. για να γλιτώσουν τις διώξεις των Ρωμαίων, εκεί αποκοιμήθηκαν και ξύπνησαν ύστερα από... 300 χρόνια. Οι αγρότες της Γερμανίας προσπαθούν σήμερα να μαντέψουν τον καιρό που θα κάνει τις επόμενες επτά εβδομάδες, άτι αντίστοιχο με τα δικά μας μερομήνια ή την αμερικανική "μέρα της Μαρμότας"
Στο Τζιμπουτί, ένα μικρό κράτος που βρίσκεται στο κέρας της ανατολικής Αφρικής, σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας από τη γαλλική κυριαρχία στις 27 Ιουνίου 1977. Παράλληλα, την ημερομηνία απέκτησε και τη σημερινή του ονομασία από την ονομασία της πρωτεύουσας του κράτους, ενώ μέχρι τότε ήταν γνωστό ως Γαλλική Σομαλία ή Γαλλική Περιοχή των  Αφάρ και Ισάς. Ο δρόμος προς την ανεξαρτησία δεν έχει ομοιότητες με τον ένοπλο αγώνα άλλων αφρικανικών λαών. Στα δημοψηφίσματα του 1958 και του 1967, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων φέρεται να ψήφισε υπέρ της διατήρησης της γαλλικής παρουσίας στην περιοχή τους, αν και υπήρχαν καταγγελίες για νοθεία και άσκηση βίας. Ωστόσο, στο δημοψήφισμα του Μαΐου του 1977 το αποτέλεσμα ήταν καταφανώς υπέρ της ανεξαρτησίας με το εντυπωσιακό 98,8%, όπως τελικά έγινε.
Στο Τατζικιστάν, μία από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Ενότητας, η επέτειος από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1997, η οποία έθετε τέρμα στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου