30 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 30 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012. Ελπίζοντας σε νέα ολυμπιακά μετάλλια σε λίγες εβδομάδες στο Λονδίνο, ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς κλείνει σήμερα τα 27 του χρόνια. Γενέθλια έχει σήμερα και η Σέριλ Κόουλ, πρώην μέλος των Girl Aloud (29 ετών), αλλά και ο γνωστός για την επιθετική του συμπεριφορά - εντός κι εκτός γηπέδων - μποξέρ Μάικ Τάισον, ο οποίος γίνεται 46 ετών..
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό σήμερα γιορτάζεται η επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας. Όλη η περιοχή αγοράστηκε το 1885 από το βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδο Β΄ αποτελώντας προσωπικό του περιουσιακό στοιχείο - ιδιοκτησία του, με άλλα λόγια. Ύστερα από πιέσεις, το 1908 ο έλεγχος της περιοχής πέρασε στην κυβέρνηση του Βελγίου μετατρέποντας το Κογκό σε βελγική αποικία. Τη δεκαετία του 1950, η εμφάνιση πολιτικο-απελευθερωτικών κινημάτων (με σημαντικότερο το ΑΒΑΚΟ) και σειρά εξεγέρσεων στην πρωτεύουσα Λεοπολντβίλ συνέβαλαν σε μια εσπευσμένη παραχώρηση ανεξαρτησίας στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής στις 30 Ιουνίου 1960.
Στο Σουδάν γιορτάζεται ως εθνική εορτή η επέτειος από την άνοδο στην εξουσία του Ομάρ αλ-Μπασίρ, του σημερινού ηγέτη της χώρας, ύστερα από αναίμακτο πραξικόπημα στις 30 Ιουνίου 1989, με το οποίο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο μέχρι τότε πρωθυπουργός Σαντίκ αλ-Μαχντί.
Η Γουατεμάλα γιορτάζεται ως εθνική εορτή τη σημερινή Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (Día del Ejército), η οποία συνδέεται με ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός. Σαν σήμερα το 1871, οι άνδρες του επαναστατικού στρατού της "Φιλελεύθερης Επανάστασης" έκαναν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας βάζοντας τέλος στο συντηρητικό καθεστώς που κυβερνούσε τη χώρα από την εποχή του Ραφαέλ Καρέρα (1844) και συνεχιζόταν ακόμα και μετά το θάνατό του το 1865.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου