1 Ιουνίου 2012

ΠΩΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ

Ο  Dawa  από το Νεπάλ, πριν και μετά την επέμβαση.
Το κεφάλι του 7χρονου Dawa Titung από το Νεπάλ είχε μέχρι πρόσφατα το μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ, δηλαδή ήταν περίπου 25 εκατοστά μεγαλύτερο από το μέγεθος που έχει το κεφάλι ενός παιδιού της ηλικίας του. Εκτός του ότι η δυσμορφία του αυτή τραβούσε τα βλέμματα των αγνώστων στο δρόμο, το μεγάλο μέγεθος του κεφαλιού του ήταν δυσβάσταχτο και για το ίδιο το αγόρι, που δεν μπορούσε να το κρατήσει όρθιο. Σύμφωνα δε με τη μητέρα του, δυσκολευόταν να πάρει το παιδί της αγκαλιά εξ αιτίας του βάρους. 
Πρόκειται για κλασσική περίπτωση υδροκεφαλισμού, που προκαλείται από τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας υγρού μεταξύ του εγκεφάλου ενός παιδιού και του υπόλοιπου κρανίου, το οποίο όμως συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι που γίνεται πολύ μεγάλο.Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 500 παιδιά στις ΗΠΑ γεννιούνται με υδροκεφαλισμό, ο οποίος αντιμετωπίζεται νωρίς από τους γιατρούς διοχετεύοντας το υγρό σε άλλα σημεία του σώματος τους. Ωστόσο, στην περίπτωση του 7χρονου Dawa αυτό δεν έγινε έγκαιρα, καθώς, στο μέρος όπου διέμεναν οι γονείς του, δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Πριν από έξι μήνες, ένας γιατρός που βρισκόταν στο Νεπάλ ως ιεραπόστολος, συνέστησε στους γονείς του Dawa έναν πλαστικό χειρουργό στο Κέντρο Παιδιών της Βαλτιμόρης. 
Ο δόκτορ Αμίρ Ντοραφσάρ δηλώνει ότι δεν είχε ξαναδεί μέχρι τώρα ένα τόσο μεγάλο παιδικό κεφάλι. Η χειρουργική επέμβαση ήταν αρκετά ριψοκίνδυνη, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να κοπεί κατά λάθος κάποιο από τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, ενώ υπήρχε 50% πιθανότητα.  για τον Dawa να έχανε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο δόκτορ Ντοραφσάρ και οι συνεργάτες του σκέφτηκαν να καταφύγουν στη βοήθεια της τεχνολογίας, προκειμένου να μειώσουν τον βαθμό επικινδυνότητας της εγχείρησης. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του κομπιούτερ μόντελινγκ, σχεδίασαν τον εγκέφαλο του παιδιού και έκαναν ασκήσεις επί της οθόνης του υπολογιστή επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο τα οστά που θα θα έπρεπε να κόψουν από το κρανίο του παιδιού, αλλά και σχεδιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο στη συνέχεια θα το "επανακολλούσαν". 
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου και διήρκεσε 12 ώρες. Οι γιατροί αφαίρεσαν ένα μεγάλο τμήμα του κρανίου ξεκινώντας λίγο πάνω από τα φρύδια του παιδιού και φτάνοντας μέχρι τη βάση του λαιμού του. Χρειάστηκε να συνθλίψουν μεγάλες ποσότητες οστών, να αλλάξουν το μέγεθος του κρανίου που απέμεινε επανασυνδέοντας το με πλάκες και με βίδες. Ύστερα από δύο εβδομάδες νοσηλείας, ο Dawa πήρε εξιτήριο, ενώ η ανάρρωση του συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Βέβαια, το κεφάλι του εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, ενώ εμφανίζει και συμπτώματα πνευματικής καθυστέρησης, ωστόσο, όπως δηλώνει η μητέρα του, θα είναι πιο εύκολο να τον περιποιείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου