11 Ιουνίου 2012

Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ "ΤΙΝΑΞΟΥΜΕ"


Την ημέρα των γενεθλίων μας συνηθίζουμε να καλούμε φίλους, να γιορτάζουμε μαζί τους μέσα σε εύθυμη ατμόσφαιρα, να δεχόμαστε ευχές για "χρόνια πολλά" και να τα "εκατοστήσουμε" και άλλα τέτοια ευχάριστα. Ωστόσο, ξινή πάει να μας τη βγάλει τη χαρά μια ομάδα Ελβετών επιστημόνων, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζουν ότι η πιο επικίνδυνη μέρα για να πεθάνουμε είναι η μέρα των γενεθλίων μας.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν 2.4 εκατομμύρια θανάτους σε διάστημα 40 ετών, προτού καταλήξουν στο μακάβριο συμπέρασμά τους, το οποίο πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Epidemiology. Σύμφωνα με του Ελβετούς, η πιθανότητα για έναν μέσο άνθρωπο να πεθάνει την ημέρα που γιορτάζει τα γενέθλιά του είναι 13.8 % μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέρα του έτους. Μάλιστα, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60, η πιθανότητα εκτινάσσεται στο 18%. Οι συγγραφείς κάνουν λόγο για μια μορφή ψυχολογικής, στρεσογόνου αντίδρασης του οργανισμού στην εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ ως κύριες αιτίες θανάτου που συνδέονται με την γενέθλια ημέρα εντοπίζονται τα καρδιακά επεισόδια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος, πτώσεις και οι αυτοκτονίες. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνει κατά 18.6%, από εγκεφαλικά κατά 21.5%, από καρκίνο κατά 10.5%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από κάποια μοιραία πτώση αυξάνει κατά 44%, ενώ επεκτείνεται και σε διάστημα τεσσάρων ημερών πριν την ημέρα εορτασμού των γενεθλίων. Παράλληλα, ο κίνδυνος εμφανίζεται αυξημένος μεταξύ των ανδρών παρά για τις γυναίκες. 
Πώς όμως εξηγείται αυτό το συμπέρασμα από τους ίδιους τους ειδικούς. Η μία άποψη, γνωστή και ως "θεωρία της αναβολής", υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, κατά κάποιον τρόπο κρατιούνται μέχρι την ημέρα των γενεθλίων τους, καθώς γι' αυτούς η επέτειος αυτή αποτελεί ένα είδος σημαντικού ορόσημου. Ωστόσο, η άποψη αυτή δε βρίσκει σύμφωνα τη μεγαλύτερη μερίδα των ερευνητών, οι οποίοι αποδίδουν τη θανάσιμη αυτή ημερολογιακή σύμπτωση σε καθαρά ψυχολογικούς, και δη στρεσογόνους παράγοντες. Πάντως, για ορισμένες αιτίες θανάτου υπάρχουν και πιο απλές εξηγήσεις, όπως π.χ. για τον αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας ειδικά μεταξύ των ανδρών, ο οποίος οφείλεται μάλλον στην υπερκατανάλωση αλκοόλ, την ώρα που οι γυναίκες, ως πιο συναισθηματικές, δε θα ήθελαν να υποβάλλουν τους φίλους τους σε αρνητικά συναισθήματα μια μέρα χαράς. 
Μεταξύ των ανθρώπων που πέθαναν την ημέρα των γενεθλίων τους είναι ο Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης Ραφαήλ (06.04.1483 - 06.04.1520), ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ (23.04.1564 - 23.04.1616), αν και οι ημερομηνίες δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένες, ο Κωνσταντίνος Καβάφης (29.04.1863 - 29.04.1933), η Ίνγκριντ Μπέργκμαν (29.08.1915 - 29.08.1982), ενώ ο ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τέλι Σαβάλας πέθανε την επομένη ημέρα των γενεθλίων του (γεννήθηκε στις 21.01.1922 και απεβίωσε στις 22.01.1994).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου