27 Ιουνίου 2012

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ "ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ" (πριν καν γυριστεί)


Το πρόσωπο του Ιησού αποτέλεσε πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης για πίνακες ζωγραφικής, βιβλία, μουσικές συνθέσεις, και φυσικά δε θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την έβδομη τέχνη. Αρκετές είναι οι κινηματογραφικές ταινίες που αφηγούνται τη ζωή του Ιησού, ενίοτε προκαλώντας ισχυρές διαμαρτυρίες, όταν δεν ακολουθούν την πεπατημένη των ιερών ευαγγελίων.
Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι "Ο τελευταίος πειρασμός" του Μάρτιν Σκορτσέζε, η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος μάλιστα είχε αφοριστεί από την ελληνική εκκλησία το 1954. Την εποχή που προβλήθηκε η ταινία, το 1988, οι διαμαρτυρίες των πιστών έφτασαν μέχρι την πρόκληση σοβαρών, βίαιων επεισοδίων έξω από κινηματογραφικές αίθουσες σε όλον τον πλανήτη από φονταμενταλιστές χριστιανούς, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα είδαμε και στην Ελλάδα. Άραγε υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε αντίστοιχες σκηνές με αφορμή μια νέα κινηματογραφική ταινία που ετοιμάζεται να γυρίσει ο Ολλανδός σκηνοθέτης Πολ Βερχόβεν, η οποία βασίζεται σε αιρετικό βιβλίο του ίδιου του σκηνοθέτη; 
Ο Βερχόβεν είναι ούτως ή άλλως γνωστός από προκλητικές ταινίες, όπως το "Βασικό Ένστικτο" (με το περιβόητο σταυροπόδι της Σάρον Στόουν) ή το λιγότερο πετυχημένο "Showgirls", αλλά και από τις πιο mainstream "Ρόμποκοπ", "Ολική επαναφορά" κλπ. Το 2010 εκδόθηκε στα αγγλικά το βιβλίο του Βερχόβεν με τίτλο "Ιησούς ο Ναζωραίος: μια ρεαλιστική ματιά" καταθέτοντας την προσωπική του άποψη για τον ιδρυτή του χριστιανισμού. Μεταξύ των αμφιλεγόμενων σημείων του βιβλίου είναι ο υπαινιγμός του συγγραφέα ότι δεν ήταν στην πραγματικότητα Υιός του Θεού, ότι δεν εμφανίστηκε κανένας άγγελος με κρίνα στην Παρθένο Μαρία, αλλ' αντιθέτως, αποτελεί τον καρπό του βιασμού της μητέρας του από κάποιο Ρωμαίο στρατιώτη - γι' αυτό και στη συνέχεια στράφηκε εναντίον της Ρώμης ξεσηκώνοντας το λαό. Φαντάζεστε επομένως τις αντιδράσεις που έχουν ήδη προκληθεί από ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ και μόνο στο άκουσμα της πληροφορίας ότι ο Βερχόβεν προτίθεται να μεταφέρει το βιβλίο του στον κινηματογράφο. Η είδηση ανακοινώθηκε την περασμένη μόλις εβδομάδα, δεν έχουν "κλείσει" καν οι ηθοποιοί του καστ, όμως δεν είναι λίγες οι οργανώσεις που καταφέρονται εναντίον του "αντιχριστιανικού Χόλιγουντ" που "θέλει να επιβάλλει την κουλτούρα της ανηθικότητας" και άλλα παρόμοια, ενώ η πλευρά του Βερχόβεν περιορίζεται να δηλώσει ότι δεν έχει ακόμη γραφεί το σενάριο χαρακτηρίζοντας πρόωρες τις όποιες αρνητικές αντιδράσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου