28 Ιουνίου 2012

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΟΛΑ


Μυθικές διαστάσεις έχει προσλάβει το μυστήριο για το περίφημο "κρυφό συστατικό" της Κόκα-Kόλα. Όπως μπορεί ο καθένας να διαβάσει πάνω στη συσκευασία του δημοφιλούς αναψυκτικού, η παρασκευή του αναψυκτικού προϋποθέτει ανθρακούχο νερό, ζάχαρη (σακχαρόζη ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη), καφεΐνη, φωσφορικό οξύ, χρώμα καραμέλας (Ε150d) και φυσικές αρωματικές ουσίες. Το όλο μυστήριο εστιάζεται στις τελευταίες, η ταυτότητα των οποίων δε διευκρινίζεται δίνοντας τροφή σε κάθε είδους τραβηγμένες ερμηνείες - μέχρι και ότι ένα μπουκάλι κόκα κόλα περιέχει αίμα διαδίδουν ορισμένοι! Πάντως, το γαλλικό περιοδικό 60 Millions de Consommateurs ("60 εκατομμύρια καταναλωτών") ισχυρίζεται ότι έχει την απάντηση του μυστηρίου που κρατάει από τις 8 Μαΐου 1886, όταν ο Τζον Στιθ Πέμπερτον παρασκεύασε την πρώτη κόκα κόλα στον κόσμο - κατά λάθος, αφού ο άνθρωπος ήταν φαρμακοποιός στο επάγγελμα και νόμιζε ότι ανακάλυπτε κάποιο καινούριο φάρμακο.
Το γαλλικό περιοδικό, που ασχολείται με τα δικαιώματα των καταναλωτών, έκανε αφιέρωμα στα συστατικά από τα οποία αποτελούνται 19 δημοφιλή αναψυκτικά, και δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου. Σκοπός είναι η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν κάθε συστατικό των τροφών ή ποτών που καταναλώνουν, καθώς δεν αποκλείεται να έχουν π.χ. αλλεργία σε κάποιο από αυτά.
Με σύνθημα ότι "κρυφά συστατικά δεν επιτρέπονται στη σημερινή εποχή", οι συνεργάτες του περιοδικού προχώρησαν σε εργαστηριακή ανάλυση των συστατικών των δύο δημοφιλέστερων αναψυκτικών τύπου κόλα, της Κόκα-Κόλα και της Πέπσι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν την παρουσία φυτών και μπαχαρικών, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και εσπεριδοειδή.
Επίσης, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη οργανικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αρωμάτων, όπως τα τερπένια, οι οποίες όμως είναι αλλεργιογόνες. Επίσης, διαπιστώθηκε η συμμετοχή και οινοπνεύματος (αλκοόλ) σε πολύ μικρές ωστόσο ποσότητες (0.001% ή λιγότερο από 10mg αιθανόλης), ενώ αντίστοιχα ποσοστά διαπιστώθηκαν και σε αναψυκτικά άλλου τύπου.  
Σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος (η μία εκ των οποίων φέρει το ελληνικό επώνυμο "Χαιρόπουλος"), εκτός από τα κρυφά, αλκοολούχα συστατικά, ζήτημα γεννάται και με τα ήδη γνωστά, πλην όμως αμφιλεγόμενα συστατικά των αναψυκτικών τύπου κόλα, τα οποία συσχετίζονται με σειρά αλλεργιών. Μεταξύ αυτών είναι το φωσφορικό οξύ και οι χρωστικές Ε150d, οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες στην πολιτεία της Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα να αλλάξει η συνταγή των προϊόντων αυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες - όχι όμως και στην Ευρώπη. 
Το χειρότερο όλων, όμως, είναι η περιεκτικότητα των κόλα σε ζάχαρη. Ένα λίτρο κόκα-κόλας περιέχει 18 κύβους ζάχαρης, ενώ στην Πέπσι η αναλογία είναι 17 κ.ζ. ανά λίτρο. Υπάρχουν βέβαια και τα προϊόντα light, για τα οποία όμως υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι τοξικά, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να παρασυρθούν ορισμένοι, κυρίως τα μικρά παιδιά, από τη χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και να καταναλώνουν "άφοβα" μεγαλύτερες ποσότητες αντισταθμίζοντας το όποιο κατ' αρχήν πλεονέκτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου