30 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΤΕΓΚΡΑΣΙ"


Δεν ξέρω πόσοι από σας θυμόσαστε μια νεανική σειρά από τον Καναδά, η οποία προβαλλόταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 από την ΕΤ2, το "Γυμνάσιο Ντεγκράσι". Πρόκειται για μία από τις πιο πετυχημένες, νεανικές (εφηβικές) σειρές της εποχής, η οποία προβαλλόταν σε πολλές χώρες του πλανήτη, ενώ αποτέλεσε πρωτοφανές τηλεοπτικό φαινόμενο για τα δεδομένα του Καναδά. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο σειρές, το "Degrassi Junior High" και το "Degrassi High", συνολικής διάρκειας 70 επεισοδίων, που προβάλλονταν την περίοδο 1987-1991 και οι οποίες περιέγραφαν την καθημερινότητα μιας ομάδας συνηθισμένων παιδιών που φοιτούσαν στο φανταστικό Γυμνάσιο Ντεγκράσι, τους έρωτες και τις φιλίες, ενώ θίγονταν και πιο σοβαρά, κοινωνικά ζητήματα (εφηβική εγκυμοσύνη, αλκοολισμός, ναρκωτικά, ο χωρισμός των γονιών κλπ). 
Ένας από τους ήρωες της σειράς ήταν ο Ντέρεκ Γουίλερ, γνωστός και ως "Γουίλς", ένα παιδί με χαρακτηριστικά μακριά ξανθιά μαλλιά (με "χαίτη", όπως επέβαλλε η μόδα της εποχής) και με μεγάλα γυαλιά - σίγουρα τον θυμάται όποιος παρακολουθούσε το σίριαλ. Ο Γουίλς προερχόταν από προβληματική οικογένεια και ήταν μέλος του σχολικού ροκ συγκροτήματος. Ήταν υιοθετημένος, έχασε στη διάρκεια του σίριαλ τους γονείς του, αντιμετώπισε προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ενώ στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα σκοτώνοντας ένα παιδί και καταλήγοντας ο ίδιος στη φυλακή. 



Ο Νιλ Χόουπ, ο μαθητής-ηθοποιός που ενσάρκωνε το ρόλο του Γουίλς στη μικρή οθόνη, όπως και όλοι οι πρωταγωνιστές του σίριαλ, έγινε πολύ δημοφιλής στη χώρα του. Άλλωστε, η σειρά, που εν τω μεταξύ απέκτησε spin off πολλά χρόνια αργότερα με τίτλο "Degrassi: Next Generation" και άλλους πρωταγωνιστές, προβάλλεται συνέχεια στον Καναδά σε επαναλήψεις. 
Ωστόσο, όπως συνήθως συμβαίνει με τα παιδιά ηθοποιούς, τουλάχιστον σε αντίστοιχες περιπτώσεις μεγάλων επιτυχιών από την παιδική τους ηλικία, η συνέχεια του παραμυθιού δεν είναι τόσο ονειρική όσο το ξεκίνημα. Ο Χόουπ δεν αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα. Για την ακρίβεια, αντίθετα από πολλά παιδιά-θαύματα που απλά χάνονται στην αφάνεια, το τέλος που η μοίρα επιφύλασσε στον Χόουπ ήταν κάτι περισσότερο από σκληρό. Ήταν αμείλικτο.
Καλομαθημένος από την τεράστια απήχηση της σειράς, ο Χόουπ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, όταν έπεσαν οι τίτλοι του τέλους. Η σειρά δεν είχε κάλυψη από κάποιο σωματείο και οι ηθοποιοί δεν κέρδισαν τίποτα από τις επαναλήψεις στην τηλεόραση. Όμως η ταύτιση με το ρόλο του Γουίλς δεν επέτρεψε στον Χόουπ να συνεχίσει μια αξιόλογη καριέρα στην υποκριτική.
Έκανε διάφορες δουλειές, εργαζόμενος ακόμη και σε πιτσαρία ή και σε σούπερ μάρκετ. Υπέφερε από κατάθλιψη και διαβήτη τύπου 1, ενώ η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μια τραγική ομοιότητα με το πρόβλημα του χαρακτήρα που υποδυόταν στο "Ντεγκράσι". Άλλωστε, προβλήματα αλκοολισμού είχε αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν και η μητέρα του, ενώ ο πατέρας του είχε πεθάνει από κίρρωση του ήπατος. Ένας φίλος του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Χόουπ ήταν ικανός να πίνει 12 μπύρες για ένα δίωρο και παράλληλα να μετράει τα επίπεδα του σακχάρου του. Ζούσε μια ζωή μποέμ παραμελώντας την υγεία του και απομακρυνόμενος σταδιακά από τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση - από τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού - ήταν σε ένα τηλεοπτικό reunion της παλιοπαρέας του "Γυμνασίου Ντεγκράσι" το 2003. Αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, με συντροφιά το αλκοόλ και το PlayStation, το οποίο συχνά πουλούσε, για να το ξαναγοράσει ύστερα από λίγες ημέρες, κάποια στιγμή χάθηκαν τελείως τα ίχνη του. Η τελευταία φορά που επικοινώνησε με την οικογένειά του ήταν το 2005 μ' ένα γράμμα απόγνωσης, μια σιωπηρή κραυγή σε βοήθεια, που όμως κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη, συνηθισμένοι από αντίστοιχες εμπειρίες του παρελθόντος. 
Τα αδέρφια του, η πρώην κοπέλα του, οι λοιποί συγγενείς και φίλοι έμαθαν τον Ιανουάριο του 2012 ότι ο Νιλ ήταν νεκρός εδώ και τέσσερα χρόνια. Στις 25 Νοεμβρίου 2007 και σε ηλικία 35 ετών, μία εβδομάδα μετά το θάνατό του, είχε βρεθεί νεκρός από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, το οποίο νοίκιαζε ο άτυχος άνδρας, ενώ το διαμέρισμα ήταν γεμάτο από μη χρησιμοποιημένες συσκευασίες ινσουλίνης. Η τραγική είδηση έγινε γνωστή και στα καναδικά μέσα ενημέρωσης τον Ιανουάριο του 2012 και μέσω αυτών σε όλα τα κράτη, όπου προβλήθηκε και αγαπήθηκε το "Γυμνάσιο Ντεγκράσι". 
Δεν ξέρω πόσοι έβλεπαν ή θυμούνται το συγκεκριμένο σίριαλ, το οποίο άλλωστε προβαλλόταν από την κρατική τηλεόραση σε μια εποχή πλήρους απαξίωσης της από πλευράς τηλεθέασης, ωστόσο, για όποιον τυχόν θυμάται, πιστεύω ότι η είδηση αυτή έχει κάτι να του πει. Εξάλλου, θα ήταν λάθος να σταθούμε μόνο στο πρόσωπο ή στην ανάμνηση ενός σίριαλ που θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια. Το φαινόμενο των παιδιών-ηθοποιών που έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με την επιτυχία, που στη συνέχεια τους στοιχειώνει σε όλη τους τη ζωή μην μπορώντας να τη διαχειριστούν προς όφελός τους, δεν ξεκινάει ούτε σταματάει στην περίπτωση του Νιλ Χόουπ. Είναι όμως ενδεικτικό μιας πραγματικότητας που συναντάται στο χώρο του θεάματος, την οποία δυστυχώς ζούμε και ξαναζούμε σε διαφορετικές εκδοχές - μόνο το όνομα του πρωταγωνιστή αλλάζει και κάποιες μικρολεπτομέρειες.

Διάβασε επίσης:
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ ΡΑΪΑΝ ΡΕΪΝΟΛΝΤΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ TV ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 14 ΕΤΩΝ!

1 σχόλιο: