3 Ιουλίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΤΩΝ 10 ΠΙΟ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ FBI


Δεν έχουν άδικο, όσοι επιμένουν ότι πολλές φορές οι καλύτερες ιδέες γεννιούνται μεταξύ αστείου και σοβαρού κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας χαρτιά. Κάπως έτσι, άλλωστε, γεννήθηκε και η ιδέα για τη δημιουργία της πρώτης λίστας με τους πλέον καταζητούμενους. Πού αλλού θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή η σύγχρονη μορφή επικήρυξης των επικίνδυνων κακοποιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Έτος: 1949. Ο επικεφαλής του FBI, ο περίφημος J. Edgar Hoover, έπαιζε μια παρτίδα χαρτιά μ' ένα δημοσιογράφο, όταν ο τελευταίος ρώτησε τον Χούβερ, ποιους θεωρούσε τους πιο επικίνδυνους ασύλληπτους κακοποιούς της εποχής. Πρόθεσή του ήταν να δημοσιεύσει τα ονόματα τους σ' ένα ρεπορτάζ στην εφημερίδα που εργαζόταν εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε καθοριστικά στο έργο της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Αρχικά, ο Χούβερ γέλασε με την ιδέα, ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα έστειλε στον δαιμόνιο αυτό αστυνομικό ρεπόρτερ μια λίστα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες 10 καταζητούμενων από ένα σύνολο 5.700 εγκληματιών: οι 4 ήταν δραπέτες, οι 3 ήταν απατεώνες, οι 2 κατηγορούνταν για φόνο και ο τελευταίος ήταν ληστής τράπεζας.
Η προαναφερθείσα λίστα δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Washington Daily News και τ' αποτελέσματα ήταν συντριπτικά, καθώς σε λίγες ημέρες συνελήφθησαν οι εννιά από αυτούς. Ένα χρόνο αργότερα, η πρώτη επίσημη λίστα του FBI με τους 10 πλέον καταζητούμενους στις ΗΠΑ ήταν γεγονός. Μέχρι σήμερα 497 εγκληματίες που διέφευγαν τη σύλληψη είδαν το όνομα τους να αναγράφεται στη λίστα. Από αυτούς έχει συλληφθεί το 94%, το ένα τρίτο των οποίων χάρη στη βοήθεια των απλών πολιτών. Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, η δουλειά της ομοσπονδιακής αστυνομίας έχει διευκολυνθεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς έχουν επιστρατευτεί μέσα όπως η τηλεόραση και το διαδίκτυο.
Οι λίστες αυτές δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το πώς έχει μετεξελιχθεί ο κόσμος του εγκλήματος στην Αμερική τα τελευταία 60 χρόνια, σύμφωνα με τον ιστορικό - ειδικευμένο σε θέματα FBI - Τζον Φοξ. Τη δεκαετία του '50 κυριαρχούσαν οι δραπέτες, οι ληστές τραπεζών και οι κλέφτες αυτοκινήτων. Τις δεκαετίες του '60 και του '70 κυριαρχούσαν εκπρόσωποι του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και... διαδηλωτές κατά του πολέμου. Τις δεκαετίες του '80 και του '90 οι αναζητήσεις του FBI αφορούσαν κυρίως διακινητές ναρκωτικών και βιαστές, ενώ τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι ύποπτοι που σχετίζονται με τη διεθνή τρομοκρατία. 
Ο πρώτος "νούμερο ένα" καταζητούμενος ονομαζόταν Τόμας Τζέιμς Χόλντεν. Στις 5 Ιουνίου 1949 είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τη σύζυγό του και τους δύο αδερφούς της, στο διαμέρισμά τους στο Σικάγο. Ωστόσο, η αστυνομία κατάλαβε την ταυτότητά του, καθώς είχε ξεχάσει το 38αρι περίστροφο και τέσσερα φυσίγγια στον μπουφέ. Οι πράκτορες του FBI τον εντόπισαν κάποια στιγμή, όμως γρήγορα έχασαν τα ίχνη του. Τελικά, ο άνδρας συνελήφθη χάρη στη βοήθεια ενός απλού αναγνώστη της εφημερίδας Oregonian, ο οποίος αναγνώρισε στη φωτογραφία που δημοσιευόταν στην έβδομη σελίδα της εφημερίδας, τον.. συνεργάτη του σοβατζή. αμέσως ειδοποίησε τις αρχές και την επόμενη μέρα οι αστυνομικοί κατέφτασαν στο Πόρτλαντ συλλαμβάνοντας τον. 
Η  πρώτη γυναίκα που συμπεριελήφθη στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στις ΗΠΑ ήταν η 26χρονη Ρουθ Άισμαν Σίερ (νούμερο 293 της λίστας), η οποία είχε απαγάγει με τον φίλο της μια 20χρονη κοπέλα ζητώντας από τον πατέρα του θύματος 500.000 δολάρια ως λύτρα, τον Δεκέμβριο του 1968. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία καταζητούμενος ήταν ο 69χρονος Τζέιμς "Γουίτι" Μπάλγκερ" τζούνιορ, ο οποίος σε ηλικία 69 ετών καταζητείτο για σειρά δολοφονιών για λογαριασμό της μαφίας στη Βοστόνη το 1991. Τελικά, ο άνδρας συνελήφθη ύστερα από 12 χρόνια, όταν δηλαδή ήταν πλέον 81 ετών.
Ο Βίκτορ Μανουέλ Γκερένα είναι ο άνθρωπος που αγνοείται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' οποιονδήποτε άλλο της λίστας, καθώς αγνοούνται τα ίχνη του εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια, ενώ οι αρχές υποπτεύονται ότι ο άνδρας ενδεχομένως να κρύβεται στην Κούβα. Το πιο διάσημο, πάντως, πρόσωπο της λίστας δεν είναι άλλο από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος ήταν ο 456ος άνθρωπος που καταγράφηκε στα κιτάπια του FBI τον Αύγουστο του 1998, ύστερα από τη διπλή βομβιστική επίθεση στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία.
Σήμερα, τον διόλου τιμητικό τίτλο του πλέον καταζητούμενου προσώπου από τις αμερικανικές αρχές τον έχει ο Έρικ Τζάστιν Τοθ, ο οποίος κατηγορείται για διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία. Στον Τοθ αναφερθήκαμε σε παλαιότερη ανάρτηση, την οποία μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ.

[Πηγή: LA Times]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου