27 Ιουλίου 2012

15 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ


Η Ελβετία (ή Ελβετική Συνομοσπονδία, όπως είναι η επίσημη ονομασία της) είναι μια μικρή ορεινή χώρα έκτασης 41.285 τ.χλμ., που φιλοξενεί περίπου 7,8 εκατομμύρια κατοίκους. Διαιρείται σε 20 καντόνια, ενώ σχηματικά μπορεί να χωριστεί σε τρεις μεγάλες περιοχές με κριτήριο την επίσημη γλώσσα του κάθε καντονιού: τη γερμανόφωνη (63,7%), τη γαλλόφωνη (20,4%) και την ιταλόφωνη (6,5%). Υπάρχει και ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού που μιλά τη ρομανσική γλώσσα , αλλά αυτό δεν υπερβαίνει το 0.5% του συνολικού. Είναι μια χώρα ήσυχη, γνωστή στους περισσότερους για τις σοκολάτες, τα ρολόγια και τις... τράπεζες της. Πώς είναι όμως η καθημερινότητα στην Ελβετία; Ποιες χρηστικές συμβουλές θα έπρεπε να έχει κάποιος επισκέπτης υπόψη του, πριν ανέβει στο αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα των Άλπεων;

1. Κάθε φορά που συναντάς κάποιον για πρώτη φορά, του απλώνεις του χέρι και του λες "grüezi", δηλαδή "γεια".
2. Οι φίλοι χαιρετιούνται ανταλλάσσοντας τρία πεταχτά φιλιά στον αέρα: πρώτα του προσφέρεις το δεξί μάγουλο, μετά το αριστερό και, τέλος, πάλι το δεξί. Εξαίρεση σ' αυτήν τη συνήθεια συναντάται μεταξύ των ανδρών, οι οποίοι απλά δίνουν τα χέρια ή αγκαλιάζονται.
3. Μπαίνοντας σ' ένα μαγαζί, πρέπει να λες πάντα "grüezi", ενώ φεύγοντας να λες "adieu", δηλαδή "αντίο". Οι Ελβετοί είναι πολύ τυπικοί στους χαιρετισμούς και θα το εκτιμήσουν πολύ. Το "grüezi" συνηθίζεται και όταν συναντάς κάποιο γνωστό στο δρόμο, αλλά δεν μπορείς να τον αγκαλιάσεις ή να τον φιλήσεις τρεις φορές, όπως γράψαμε πιο πάνω, επειδή ο ένας από τους δύο (τουλάχιστον) επιβαίνει στο ποδήλατό του. 
4. Λέξεις-sos εκτός από το "grüezi" είναι το "bitte", δηλαδή "παρακαλώ", και το "danke" ή "merci", που σημαίνουν "ευχαριστώ".
5. Αν πέσεις πάνω σ' έναν Ελβετό την ώρα που περιδιαβαίνεις αμέριμνος τους δρόμους, ή ένας Ελβετός πέσει πάνω σου, μη σκας. Στην πρώτη περίπτωση, αν πέσεις εσύ στον Ελβετό, πες του απλά "sorry" ή "äxgüsi", δηλαδή "συγγνώμη" και καθάρισες. Στην περίπτωση που πέσει ένας Ελβετός κατά λάθος πάνω σου, πες του απλά "scho guet", δηλαδή "όλα καλά", κι έκλεισε το θέμα.
6. Αν υπάρχει ένας πράγμα στο οποίο οι Ελβετοί μοιάζουν στους Έλληνες, αυτό είναι στο ότι δεν τους αρέσει να σχηματίζουν ουρές στα μαγαζιά, αλλά ο καθένας παίρνει μόνος του την πρωτοβουλία για να εξυπηρετηθεί - ρίχνοντας ακόμη και κάνα δυο αγκωνιές αν χρειαστεί. Η λύση είναι είτε να κάνεις παρατήρηση στον πρώτο αγενή Ελβετό που θ' αποπειραθεί να σου κλέψει τη σειρά είτε να αρχίσεις κι εσύ τις αγκωνιές.
7. Σε ορισμένες περιοχές της Ελβετίας συναντά κανείς ακόμα ένα κοινό χαρακτηριστικό των κατοίκων με τη χώρα μας. Τα αυτοκίνητα δε σταματούν στις διαβάσεις, για να δώσουν προτεραιότητα στους πεζούς. Αυτό δε συμβαίνει σ' όλη τη χώρα, ωστόσο καλό είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. 
8. Μπορεί οι Ελβετοί να γίνονται λίγο αγενείς στα μαγαζιά, όμως είναι πολύ διακριτικοί με την προσωπική ζωή τόσο τη δικιά τους όσο και των άλλων. Αν, λοιπόν, θέλεις να αποκτήσεις συμπάθειες μεταξύ των κατοίκων της ορεινής αυτής χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, απέφυγε να κάνεις αδιάκριτες ερωτήσεις, όπως και τις αφηγήσεις ιστοριών από την προσωπική σου ζωή - τουλάχιστον στην αρχή μιας γνωριμίας.
9. Οι Ελβετοί είναι τόσο διακριτικοί, ώστε σου προσφέρουν τη βοήθειά τους για ένα πρόβλημα πολύ ευχαρίστως, αρκεί προηγουμένως να τους το ζητήσεις. 
10. Μην αργείς στα ραντεβού. Απλά, το απεχθάνονται. "Εφόσον τα τρένα είναι πάντα στην ώρα τους, εσύ γιατί δεν μπορείς να είσαι" αναρωτιούνται. Όχι πως είναι σωστό να στήνεις τον άλλο, αλλά το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι...χμμ... αρκετά αφελές και ανόητο πάντως.
11. Αντίθετα, αν πρόκειται για επαγγελματικό ραντεβού, καλό θα είναι να πας νωρίτερα από τη συμφωνηθείσα ώρα. Έτσι, θα δείξεις ότι είσαι οργανωμένος, ικανός και ότι σέβεσαι τον άνθρωπο που πρόκειται να συναντήσεις.
12. Ποτέ μην πετάς τα σκουπίδια σου σε μια οποιαδήποτε, τυχαία σακούλα. Πρέπει ν' αγοράζεις ειδική σακούλα σκουπιδιών. Επίσης, πρέπει να διαχωρίζεις τα σκουπίδια σου για τις ανάγκες της ανακύκλωσης. Τα χαρτιά πρέπει να μαζεύονται σε στοίβες δεμένα μ' ένα σπάγκο και να πετιούνται στον τόπο και στο χρόνο που έχει οριστεί να πετιούνται. Οιτδήποτε γυάλινο και αλουμινένιο πετιέται μόνο στους ορισμένους κάδους ανακύκλωσης - όχι όμως τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα. Τα πλαστικά μπουκάλια δεν καταλήγουν στους κάδους απορριμάτων, αλλά επιστρέφονται στα σούπερ μάρκετ - ή στο μαγαζί από το οποίο τα αγόρασες. 
13. Οι Ελβετοί συνοδεύουν το φοντί τυριών, το αγαπημένο φαγητό των Ελβετών, αυστηρά μ' ένα από τα ακόλουθα ποτά: κρασί, σναπς (γερμανικό ποτό) ή τσάι. Οποιοδήποτε άλλο ρόφημα κι αν ζητήσετε, ακόμα και στο εστιατόριο, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας το αρνηθούν, καθώς θεωρούν ότι μόνο αυτά τα συγκεκριμένα ροφήματα βοηθούν στην καλύτερη χώνεψη του τυριού. Φυσικά, οι Ελβετοί προτιμούν μόνο τα ελβετικά τυριά στο φοντί τους (π.χ. έμενταλ, γκιγιόμ κλπ.), ενώ μη διανοηθείτε καν να ζητήσετε φοντί σοκολάτας - δεν είναι παραδοσιακό ελβετικό πιάτο και δεν το τρώνε. 
14. Η πρόποση μεταξύ φίλων έχει τη δική της ιεροτελεστία. Πρώτα περιμένεις να πιάσουν όλοι στην παρέα το ποτήρι τους, ύστερα σηκώνεις το δικό σου, τους κοιτάς στα μάτια και λες "zum Wohl" ή πιο απλά "prost" ("στην υγειά μας" ή κάτι τέτοιο). Περιμένεις να το επαναλάβετε όλοι μαζί μια δεύτερη φορά και μετά είσαι επιτέλους ελεύθερος να ακουμπήσεις το ποτήρι στα χείλη σου. 
15. Αν και η Ελβετία είναι ουδετερόφιλη χώρα κι έχει μείνει μακριά από πολέμους τουλάχιστον τα τελευταία 200 χρόνια, οι Ελβετοί εκπαιδεύονται σ' όλη τους τη ζωή στο στρατό. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να ψάχνετε κάποιον συνεργάτη για μια δουλειά κι εκείνος να λείπει εκτάκτως για μερικές εβδομάδες, επειδή τον έχει (ξανά)καλέσει η μαμά πατρίδα να την υπηρετήσει.

[Πηγή: TheLocal.ch]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου