4 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 4 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012.
Γεννημένες την 4η Ιουλίου είναι δύο από τις ωραιότερες Ελληνίδες, η Βίκυ Καγιά και η Κάτια Ζυγούλη, οι οποίες μάλιστα είναι συνομήλικες, καθώς αμφότερες γεννήθηκαν στις 4 Ιουλίου 1978.
Σαν σήμερα το 2004, η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου έκανε τη μεγάλη έκπληξη κατακτώντας το τρόπαιο στο Euro νικώντας 1-0 τη διοργανώτρια Πορτογαλία κάνοντας τον Κριστιάνο Ρονάλντο να ρίχνει μαύρο δάκρυ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γιορτάζουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας, την επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των 13 Πολιτειών που αγωνίζονταν για την ανεξαρτησίας τους, στην πόλη της Φιλαδέλφειας στις 4 Ιουλίου 1776. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας υπογράφηκε στα πρώτα ακόμη στάδια του πολέμου για την ανεξαρτησία των δεκατριών αποικιών έναντι του βρετανικού στέμματος. Ο Αμερικανικός πόλεμος της Ανεξαρτησίας ξεκίνησε στις 19 Απριλίου 1775 στο Λέξιγκτον της Μασαχουσέτης, όταν μια ομάδα πολιτοφυλακής εκδίωξε δυνάμεις του βρετανικού στρατού. Είχαν προηγηθεί σειρά μεμονωμένων περιστατικών, όπως εκείνο της 16ης Δεκεμβρίου 1773, όταν Αμερικανοί πολίτες μεταμφιεσμένοι ως Ινδιάνοι κατέστρεψαν μεγάλα φορτία τσαγιού πετώντας τα στη θάλασσα, διαμαρτυρόμενοι για τον υπέρογκο φόρο του τσαγιού που είχαν επιβάλλει οι Βρετανοί. Στην πορεία, ο πόλεμος για την αμερικανική ανεξαρτησία διεθνοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Γάλλων, των Ισπανών και των Ολλανδών, οι οποίοι τάχθηκαν με το πλευρό των επαναστατών. Η τελευταία μάχη δόθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1781 στο Γιορκτάουν της Βιρτζίνια με την παράδοση του αγγλικού στρατού, ενώ η υπογραφή της Συνθήκης ειρήνης έγινε στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία επισφραγίστηκε η ανεξαρτησία των 13 Πολιτειών και η ένωση τους σ' ένα νέο κράτος.
Στις Φιλιππίνες σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας. Μετά την απελευθέρωση της χώρας από την ισπανική κυριαρχία, από το 1898 μέχρι το 1946, οι Φιλιππίνες αποτελούσαν αμερικανικό έδαφος. Στις 4 Ιουλίου 1946, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και τυπικά την ανεξαρτησία της χώρας. Μέχρι το 1962, στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας γιόρταζαν τη σημερινή ημέρα ως την Ημέρα Ανεξαρτησίας, όμως τότε αποφασίστηκε η μετακίνηση της συγκεκριμένης γιορτής στις 12 Ιουνίου, στην επέτειο απελευθέρωσης των Φιλιππίνων από τους Ισπανούς.
Στη Ρουάντα σήμερα είναι η Ημέρα της Ελευθερίας, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο από το τέλος της Γενοκτονίας του 1994. Περίπου 800.000 εκτιμάται ότι ήταν οι νεκροί της πιο ασύλληπτης σε μέγεθος και αγριότητας γενοκτονίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκ των οποίων οι 500.000 το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 1994. Αφορμή αποτέλεσε η κατάρριψη από αγνώστους του αεροπλάνου που μετέφερε το πρόεδρο της χώρας και τον ομόλογο του από το γειτονικό Μπουρούντι, λίγο πριν την προσγείωση του στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κιγκάλι. Στην πραγματικότητα, αιτία αυτής της φρίκης ήταν το έντονο μίσος μεταξύ των δύο κύριων φυλών της περιοχής, των Χούτου και των Τούτσι, κατάλοιπο της εποχής της αποικιοκρατίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου