7 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 7 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012.
Γενέθλια σήμερα για τον Ρίνγκο Σταρ, το μοναδικό μέλος του συγκροτήματος των Μπτιλς που είναι ακόμα στη ζωή εκτός από τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Ο Ρίνγκο γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1940.
Στη Ρωσία, όπως και σε άλλα κράτη της ανατολικής Ευρώπης που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο (όπως η Λευκορωσία, η Ουκρανία κλπ.) απόψε είναι η νύχτα του Ιβάν Κουπάλα ή του Ιωάννη του Βαπτιστή. Για τους Ρώσους σήμερα είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και το γιορτάζουν με ένα μείγμα χριστιανικών και παγανιστικών εκδηλώσεων, όπως αντίστοιχα γιορτάζεται η 22α 'Ιουνίου από άλλους βορειοευρωπαϊκούς λαούς.
Στο Νταρ Ελ Σαλάμ, την πρωτεύουσα της Τανζανίας, σήμερα γιορτάζεται η γιορτή Saba Saba, που στη γλώσσα Σουαχίλι σημαίνει "επτά επτά" (δηλαδή η έβδομη μέρα του έβδομου μήνα). Η γιορτή συνδέεται με με τη Διεθνή Εμπορική Έκθεση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη από το 1963, αλλά και με την επέτειο ίδρυσης του κόμματος TANU (Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ταγκανίκα), το οποίο ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1954 και κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 1992, ενώ είναι γνωστή και ως "Ημέρα των Εργατών". Με την εισαγωγή του πολυκομματικού συστήματος στη χώρα αποφασίστηκε η εισαγωγή μιας νέας γιορτής στις 8 Αυγούστου, η "Nane Nane", η οποία ονομάζεται "Ημέρα των Αγροτών" και γιορτάζεται στο σύνολο της επικράτειας, ενώ η "Saba Saba" γιορτάζεται μόνο στο Νταρ Ελ Σαλάμ.
Οι Νήσοι Σολομώντα είναι ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού ωκεανού ανατολικά της Παπούα Νέα Γουινέα, που αποτέλεσε σημαντικό θέρετρο συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στα νησιά αυτά γιορτάζεται σήμερα η επέτειος της ανεξαρτησίας τους από την Βρετανία, αποικία της οποίας ήταν από το 1893, στις 5 Ιουλίου 1978.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου