25 Ιουλίου 2012

8 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ


Τις μέρες αυτές το Λονδίνο έχει την τιμητική του, καθώς σε λίγες μέρες θα φιλοξενήσει τους τριακοστούς σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Ελλήνων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ενώ φιλοξενεί μια σημαντική ελληνική κοινότητα επιχειρηματιών. Υπάρχει άραγε κάτι που να μη γνωρίζουμε για τη βρετανική πρωτεύουσα; 

1. Σύμφωνα μ' έναν μύθο, το Λονδίνο ιδρύθηκε γύρω στο 1070 π.Χ. από τον τρωικής καταγωγής Βρούτο, δισέγγονο του Αινεία, έναν από τους λίγους επιζώντες μετά την κατάκτηση της Τροίας από τους Έλληνες. Οι ιστορικοί πάντως υποστηρίζουν ότι χτίστηκε από τους Ρωμαίους γύρω στο 43 - 50 μ.Χ.

2. Σύμφωνα με το ψευδοϊστορικό, μεσαιωνικό μυθιστόρημα Historia Regum Britanniae ("Η ιστορία των βασιλέων της Βρετανίας), που έγραψε ο Τζέφρι του Μονμάουθ, το Λονδίνο οφείλει την ονομασία του στον προ ρωμαϊκής εποχής τοπικό βασιλιά Λουντ (Lud). Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η ρωμαϊκή ονομασία της πόλης ήταν Λοντίνιουμ (Londinium).

3. Η βρετανική πρωτεύουσα είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλομορφία στον κόσμο, καθώς στους δρόμους της μιλιούνται περισσότερες από 250 γλώσσες. Σε έρευνα μεταξύ 850.000 μαθητών του Λονδίνου, διαπιστώθηκε ότι οι 6.300 από αυτούς είχαν ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά, καθιστώντας την ελληνική γλώσσα την δωδέκατη πιο διαδεδομένη - τουλάχιστον όσον αφορά τους μαθητές της πόλης. 

4. Το 32% των κατοίκων του Λονδίνου, δηλαδή περίπου 2.3 εκατομμύρια άνθρωποι, γεννήθηκαν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.


5. Το Λονδίνο έχει καεί τουλάχιστον 16 φορές, η πιο μεγάλη καταστροφή όμως προκλήθηκε από τη Μεγάλη Φωτιά της 5ης Σεπτεμβρίου 1666, η οποία ξεκίνησε από έναν φούρνο και γρήγορα επεκτάθηκε στα ξύλινα κτίρια του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ωστόσο, με τον αγγλο-ολανδικό πόλεμο να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι περισσότεροι κάτοικοι του Λονδίνου απέδωσαν αρχικά τη φωτιά σε δολιοφθορά από τους Ολλανδούς. Εβδομήντα χιλιάδες κάτοικοι έχασαν τα σπίτια τους, ωστόσο οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονταν μόλις σε έξι.

6. Το Λονδίνο έχει 300 μουσεία, περισσότερα από 250 θέατρα και 200 γκαλερί. Το 51% των Λονδρέζων επισκέπτεται τουλάχιστον ένα μουσείο ή γκαλερί το χρόνο.

7. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, το μετρό της πόλης είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για τους κατοίκους της. Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 22000 κρεβάτια, τουαλέτες, ενώ τα τρένα μετέφεραν 7 τόνους τροφίμων και 2400 γαλόνια τσαγιού κάθε βράδυ. Ορισμένες σήραγγες μετατράπηκαν σε βιβλιοθήκες, κινηματογραφικές αίθουσες ή εργοστάσια αεροσκαφών.

8. Το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου είναι το ελαφρύτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ για Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έχει χωρητικότητα 80.000 θεατών. Ένα μέρος της κατασκευής που στηρίζει τη στέγη του σταδίου κατασκευάστηκε από 2500 τόνους σωλήνων από χάλυβα ύστερα από ανακύκλωση παλιών αγωγών φυσικού αερίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου