11 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ


Πολλά έχουν ειπωθεί κι έχουν γραφτεί σχετικά με τον Τομ Κρουζ και τη Σαϊεντολογία. Ο κάποτε πρόθυμος να γίνει ρωμαιοκαθολικός ιερέας Κρουζ αποτελεί το δυνατότερο χαρτί και ενδεχομένως το "νούμερο δύο" μιας μυστικιστικής θρησκείας, για την οποία περισσότερα υποθέτουμε παρά γνωρίζουμε στην πραγματικότητα. Απ' όσα γνωρίζουμε πάντως, ο Κρουζ ήρθε σ' επαφή με την εκκλησία της Σαϊεντολογίας το 1990 σε ηλικία 28 ετών, μέσω της πρώτης του συζύγου, Μίμι Ρότζερς, υποστηρίζοντας ότι τον βοήθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα της δυσλεξίας που αντιμετώπιζε από την παιδική του ηλικία, αλλά και τα τραύματα που κουβαλούσε από την όχι και τόσο οικεία σχέση που είχε με τον πατέρα του.
Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Parade τον Απρίλιο του 2006, ο Κρουζ αναφέρθηκε σε πτυχές των τραυματικών εμπειριών που κουβαλούσε από τα παιδικά του χρόνια αποκαλύπτοντας ότι δεν είχε φίλους: "Ήμουν πάντα το νέο παιδί με τα λάθος παπούτσια, τη λάθος προφορά. Δεν είχα έναν φίλο να του μοιραστώ πράγματα, να τον εμπιστευθώ". Να σημειωθεί ότι ο Κρουζ είχε αλλάξει συνολικά 15 σχολεία, όταν η μητέρα του πήρε τον ίδιο και την αδερφή του εγκαταλείποντας τον βάναυσο σύζυγό της και πατέρα του ηθοποιού. Την κατάσταση επιδείνωνε το πρόβλημα της δυσλεξίας με το οποίο είχε διαγνωστεί από τον ψυχολόγο του σχολείου: "Μου μπήκε η ταμπέλα. Ήμουν μπερδεμένος. Ήταν μια υπέρτατη προσβολή της αξιοπρέπειας μου", ενώ συχνά σκεφτόταν αν ήταν φυσιολογικός, ένα ερώτημα που ακόμα τον απασχολεί στη φιλοσοφική του διάσταση (τι είναι φυσιολογικό και τι όχι), μην μπορώντας ακόμη να το απαντήσει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο αμερικάνικο περιοδικό.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Κρουζ αναφέρθηκε εκτενώς και στον πατέρα του, Thomas Cruise Mapother III - να σημειωθεί ότι το πλήρες όνομα του ηθοποιού είναι Thomas Cruise Mapother IV. Περιγράφοντας τον πατέρα του, ο Κρουζ αναφέρθηκε σ' εκείνον αποκαλώντας τον "τύραννο και δειλό, ο άνθρωπος που αν κάτι πάει στραβά, θα σε χτυπήσει". Κάνοντας αναδρομή στα όχι και τόσο ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια έκανε τον απολογισμό του: "Ήταν ένα μεγάλο μάθημα ζωής για μένα, το πώς τη μια θα σε νανούριζε και θα σ' έκανε να αισθάνεσαι ασφαλής και την άλλη θα σε χτυπούσε". Ως παιδί του συχνά σκεφτόταν μέσα του πως "κάτι τρέχει μ' αυτόν τον τύπο. Μην τον εμπιστεύεσαι. Πρόσεχε όταν είσαι στον ίδιο χώρο μαζί του". Η τελευταία φορά που ο Τομ Κρουζ είδε τον πατέρα του ήταν σε ηλικία 22 ετών, 10 χρόνια αφότου τον εγκατέλειψαν ο ίδιος, η μητέρα του και η αδερφή του. Όπως ανέφερε ο ηθοποιός, "Ο πατέρας μου ήταν στο νοσοκομείο πεθαίνοντας από καρκίνο, και θα με συναντούσε υπό την προϋπόθεση ότι δε θα τον ρωτούσα τίποτα για το παρελθόν... Όταν τον είδα να πονάει σκέφτηκα "τι μοναχική ζωή". Ήταν λίγο πριν τα 50. Ήταν πολύ λυπηρό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου