31 Ιουλίου 2012

ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ


Στη σημερινή εποχή δεν προκαλεί εντύπωση να ακούμε μια ψεύτικη ηλεκτρονική φωνή να μιλάει, να τραγουδάει, να επικοινωνεί με άλλα λόγια μαζί μας. Το 1961, όμως, κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξη του, ήταν μια σπουδαία καινοτομία να τραγουδάει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, καθώς αποκάλυπτε ένα μέρος των απεριόριστων δυνατοτήτων της νέας αυτής εφεύρεσης. 
Ο πρώτος, λοιπόν, ηλεκτρονικής υπολογιστής που τραγούδησε ήταν ο ΙΒΜ 7090, ένας υπολογιστής δεύτερης γενιάς (τρανζίστορ), ενώ η δημόσια επίδειξη των τραγουδιστικών του ικανοτήτων έγινε το 1961. Το τυχερό απόσπασμα ήταν το ρεφρέν από ένα δημοφιλές αγγλικό τραγούδι που είχε συνθέσει ο Harry Dacre το 1892 με τίτλο "Daisy Bell", γνωστό και ως "Daisy, Daisy" ή "Bicycle Made For Two". Την ηχογράφηση των φωνητικών στον υπολογιστή είχε αναλάβει ο Τζον Κέλι τζούνιορ, ενώ τη συνοδευτική μουσική προγραμμάτισε ο Μαξ Μάθιους. Το γεγονός αυτό ενέπνευσε και τον Άρθουρ Κλαρκ, συγγραφέα του μυθιστορήματος "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος", ο οποίος περιέλαβε μια αντίστοιχη σκηνή μ' έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή να τραγουδάει το "Daisy Bell", τόσο στο βιβλίο όσο και στην ταινία, της οποίας είχε γράψει το σενάριο από κοινού με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. 
Η ηχογράφηση του 1961 έγινε στα Εργαστήρια Μπελ (Bell Laboratories), ενώ από το 2010 περιλαμβάνεται μεταξύ των ηχητικών ντοκουμέντων που προστατεύονται από τη βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου. Το Δεκέμβριο του 2008, το ηχητικό απόσπασμα ανέβηκε στο youtube από το χρήστη slavenr88 και παρουσιάζει ενδιαφέρον να το ακούσετε. Πρόκειται για ένα πραγματικά ιστορικής σημασίας ντοκουμέντο:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου