20 Ιουλίου 2012

ΠΩΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ


Συγκαταλέγεστε σ' εκείνους που παραπονιούνται, διότι όσες δίαιτες και να κάνουν όχι μόνο δε χάνουν γραμμάριο, αλλά αντιθέτως βάζουν επιπλέον κιλά; Έχετε αναρωτηθεί, μήπως το πρόβλημα δε βρίσκεται στο είδος της δίαιτας που ακολουθείτε, αλλά σε κάτι τελείως ανεξάρτητο φαινομενικά, όπως ο ύπνος; Έρευνες που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς έχουν δείξει πώς η έλλειψη του ύπνου μπορεί να συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους.
Σύμφωνα με έρευνα του Νευροενδοκρινολογικού τομέα του Πανεπιστημίου του Λούμπεκ στη Γερμανία, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, ο λιγότερος ύπνος οδηγεί σε λιγότερο κάψιμο θερμίδων. Μια ομάδα ανδρών κοιμήθηκαν 12 ώρες τη μια νύχτα και καθόλου την επόμενη. Ωστόσο, το επόμενο πρωινό και τις δύο φορές έφαγαν το ίδιο πλουσιοπάροχο πρόγευμα. Ύστερα από μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι την ημέρα μετά τη βραδιά που οι άνδρες δεν κοιμήθηκαν καθόλου ξόδεψαν 5% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ μετά το πρόγευμα η ενέργεια που μετρήθηκε να έχουν ξοδέψει ήταν μειωμένη κατά 20%  συγκριτικά με την ημέρα μετά από έναν καλό ύπνο.
Έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας το 2011 έδειξε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται μόλις 4 ώρες το βράδυ, την επόμενη μέρα καταναλώνουν 329 θερμίδες περισσότερες σε σχέση με τις γυναίκες που κοιμούνται 9 ώρες. Για τους άνδρες, τα αποτελέσματα έδειξαν κατανάλωση 263 θερμίδων επιπλέον. 
Εξάλλου, για τις ανάγκες άλλης έρευνας, 11 εθελοντές πέρασαν δύο εβδομάδες σ' ένα κέντρο ύπνου. Την πρώτη εβδομάδα κοιμόντουσαν μόλις 5,5 ώρες τη νύχτα και 8,5 ώρες τη δεύτερη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition, για τα άτομα που δεν κοιμούνται τη νύχτα αυξάνεται η πιθανότητα να φάνε κάποιο σνακ όση ώρα δεν κοιμούνται και μάλιστα τείνουν να καταναλώνουν σνακ με μεγάλες ποσότητες σε υδατάνθρακες.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό εύρημα είναι αυτό που συσχετίζει το μειωμένο ύπνο με την παραγωγή ορμονών που επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που ανοίγει την όρεξη και αυξάνει την παραγωγή λίπους, εφόσον έχετε περάσει τα χρόνια της εφηβείας. Αντίστοιχα μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, η οποία δίνει σώμα στον οργανισμό ότι είναι πλήρης και ότι δε χρειάζεται φαγητό. Είναι η ορμόνη που βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα την ώρα που κοιμόμαστε ώστε να μην πεινάμε και μειώνεται αισθητά όσο είμαστε ξύπνιοι. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα μιας άλλης έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, σύμφωνα με την οποία ο ύπνος βοηθάει στην καύση του λίπους. Δέκα υγιείς υπέρβαροι άνθρωποι ακολουθούσαν για 4 εβδομάδες ισορροπημένη δίαιτα, ενώ τους παρακολουθούσαν οι ερευνητές. Τις δύο πρώτες εβδομάδες κοιμόντουσαν για 7,5 ώρες και τις άλλες δύο κοιμόντουσαν για 5 ώρες και 15 λεπτά. Κατά μέσο όρο έχασαν 6.6 κιλά, ωστόσο ήταν σημαντικά διαφοροποιημένη η ποσότητα του λίπους που έχασαν κατά τις δύο αυτές περιόδους. Πιο συγκεκριμένα, όταν απολάμβαναν περισσότερες ώρες ύπνου έχασαν 3.1 κιλά λίπους, ενώ τις δύο εβδομάδες που κοιμόντουσαν μόλις 5 ώρες κι ένα τέταρτο, είχαν χάσει μόλις 1.3 κιλά λίπους. 
Μήπως, λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην ποσότητα του φαγητού που τρώτε αλλά και στη διάρκεια του νυχτερινού σας ύπνου; Για ψάξτε το....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου