30 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012.
Τα τριακοστά πέμπτα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα ο Φελίξ Σάντσεζ, δρομέας από τη Δομινικανή Δημοκρατία, χρυσός Ολυμπιονίκης τόσο στους αγώνες της Αθήνας το 2004, όσο και στους αγώνες του Λονδίνου το 2012. Μια από τις πιο καλοπληρωμένες γυναίκες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, η Κάμερον Ντίαζ κλείνει σήμερα την τέταρτη δεκαετία της ζωής τη, ενώ 43 ετών γίνεται ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας Δημήτρης Σγούρος. Τα 48α γενέθλια του γιορτάζει ο πρόεδρος/δικτάτορας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ σαν σήμερα, το 1946, γεννήθηκε στα ανάκτορα Αμαλιενμπόρκ της Κοπεγχάγης η Άννα Μαρία, σύζυγος του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ.
Στην Τουρκία γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης, η 90η επέτειος από τη μάχη του Τουμλού Μπουνάρ, που βρίσκεται στην Κιουτάχεια, η τελευταία μάχη του ελληνοτουρκικού πολέμου, που σήμανε την οριστική επικράτηση του αναδιοργανωμένου τουρκικού στρατού υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ έναντι των ελληνικών δυνάμεων στο μέτωπο της Μικράς Ασίας.
Στο Καζακστάν γιορτάζεται ως εθνική αργία η Ημέρα του Συντάγματος. Η χώρα ήταν η τελευταία από τις σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες που κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 16 Δεκεμβρίου 1991, μόλις 9 ημέρες πριν την επίσημη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν τόσο ανέτοιμη για την εξέλιξη αυτή, ώστε χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα σχεδόν χρόνια μέχρι να αποκτήσει το Καζακστάν το πρώτο του Σύνταγμα, στις 30 Αυγούστου 1995, το οποίο σηματοδότησε το οριστικό τέλος του κομμουνιστικού συστήματος και τη μετάβαση σε ένα νέο τύπο πολιτεύματος, που στην ουσία αποτελεί τύποις μόνο δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα κυβερνάται από το 1990 - επί σοβιετικής ακόμα εποχής - μέχρι και σήμερα από τον ίδιο άνθρωπο, τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.
Στο Περού γιορτάζεται ως αργία η γιορτή της Santa Rosa de Lima. Έζησε στον Περού στα τέλη του 16ου με αρχές του 17ου αιώνα, ενώ το πραγματικό της όνομα ήταν Ιζαμπέλ ντε Χερέρα. Η ονομασία "Ρόζα" της δόθηκε αργότερα, λόγω της αγιότητας της. Σε αντίθεση με τη θέληση των γονιών της, είχε δώσει όρκο παρθενίας, ενώ αφιερώθηκε στη φιλανθρωπία. Έθετε τον εαυτό της σε σκληρά βασανιστήρια ως μέσο λατρείας του Θεού, μέχρι που πέθανε στις 24 Αυγούστου 1617 σε ηλικία 31 ετών. Ήταν η πρώτη κάτοικος του Περού που ανακηρύχτηκε αγία από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου