31 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012.
Το "παιδί του λαού", ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος κλείνει σήμερα 78 χρόνια ζωής και είναι 15 χρόνια μεγαλύτερος από τον "American Gigolo" Ρίτσαρντ Γκιρ, ο οποίος επίσης γιορτάζει σήμερα τα γενέθλια του. Σαν σήμερα το 1970 γεννήθηκε ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολας Γκρούεφσκι, την ίδια ακριβώς μέρα με τη βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.
Στη Μαλαισία γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας. Ήταν μεσάνυχτα της 30ης προς 31η Αυγούστου 1957, όταν Royal Selangor Club της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ κατέβηκε η βρετανική σημαία, υψώθηκε η σημαία της Μαλαϊκής ομοσπονδίας και ακούστηκε ο εθνικός ύμνος του νέου κράτους.
Το Τρίνινταντ και Τομπάγκο γιορτάζει επίσης την Ημέρα της Ανεξαρτησίας από τη βρετανική αποικιακή παρουσία στις 31 Αυγούστου 1962.
Σήμερα γιορτάζεται η ημέρα της Ανεξαρτησίας και στο Κιργιστάν. Το Κιργιστάν ήταν μια από τις τελευταίες σοβιετικές δημοκρατίοες που ανακήρυξη την ανεξαρτησία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 1991 το 88.7% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στη Σοβιετική Ένωση. Καταλύτης για την ανεξαρτησία ήταν η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (16-19 Αυγούστου 1991), η οποία φαίνεται ότι είχε την υποστήριξη του Ασκάρ Ακάγιεφ και τελικά, στις 31 Αυγούστου 1991 το Ανώτατο Σοβιέτ του Κιργιστάν ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας.
Στη Μολδαβία γιορτάζεται η Ημέρα Εθνικής Γλώσσας, με την οποία τιμάται η επέτειος από την ψήφιση νόμου  για την επαναφορά της μολδαβικής γλώσσας και του λατινικού αλφαβήτου από τις αρχές της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας στις 31 Αυγούστου 1989 ύστερα από διαδηλώσεις τω κατοίκων της.
"Έχει Πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία" τραγουδάει η Χάρις Αλεξίου,  όμως στη Σρι Λάνκα δεν αρκούνται μόνο να τη θαυμάζουν, αλλά και τη γιορτάζουν. Κάθε μήνα, όποτε είναι Πανσέληνος, η βουδιστική αυτή χώρα του Ινδικού ωκεανού γιορτάζει την περίσταση (την Ημέρα Poya, όπως ονομάζεται στην τοπική γλώσσα). Μάλιστα, η πανσέληνος του κάθε μήνα έχει διαφορετική ονομασία. Η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται Nikini Poya, κι επειδή πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο του συγκεκριμένου μήνα, η σημερινή ημέρα στη Σρι Λάνκα έχει την ονομασία Adhi Nikini Poya.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου