17 Αυγούστου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΡΟΚΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!


Τα αυγά θεωρούνται μια από τις ιδανικότερες τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσια σε υγιή λίπη, σε βιταμίνες B και D, θεωρούνται ως μία από τις πιο πυκνές ενεργειακά τροφές αλλά και ως η τέλεια πρωτεΐνη, επειδή είναι τροφή πλούσια σε αμινοξέα και σε θρεπτική αξία. Ωστόσο, μία νέα έρευνα φαίνεται να αμφισβητεί τη διατροφική αξία των κρόκων των αυγών υποστηρίζοντας ότι είναι σχεδόν το ίδιο επικίνδυνα με το κάπνισμα!
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του δόκτορα David Spence, καθηγητή Νευρολογίας στο Western’s Schulich School of Medicine & Dentistry στο Λόντον του Καναδά, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, οι κρόκοι των αυγών επιταχύνουν την αρτηριοσκλήρωση (στεφανιαία νόσο) κατά παρόμοιο τρόπο με το κάπνισμα. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.231 άτομα - άντρες και γυναίκες - με μέσο όρο ηλικίας τα 61.5 έτη. Οι ερευνώμενοι ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθεις, τον τρόπο ζωής, την ποσότητα πακέτων τσιγάρων, όπως και για την ποσότητα τω κρόκων αυγών που καταναλώνουν ανά έτος. Όπως διαπιστώθηκε, μετά το τεσσαρακοστό έτος εμφανίζεται μια εκρηκτική αύξηση της πλάκας στις αρτηρίες ως συνάρτηση της επίδρασης τόσο του καπνίσματος όσο και των κρόκων αυγού. Μάλιστα, όσοι έτρωγαν τρεις ή περισσότερους κρόκους την εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι είχαν μεγαλύτερης έκτασης πλάκα σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν δύο ή λιγότερους.
Σύμφωνα με τον δόκτορα Spence, τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας έρχονται να προστεθούν σε άλλες πρόσφατες έρευνες, οι οποίες διαπίστωσαν αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων εξ αιτίας της μεγάλης ποσότητας χοληστερόλης που περιέχουν οι κρόκοι των αυγών. "Στους διαβητικούς, ένα αυγό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από δύο έως πέντε φορές", σύμφωνα με τον δόκτορα Spence. "Με τη γήρανση, η πλάκα συσσωρεύεται σταδιακά στις αρτηρίες και οι κρόκοι αυγών επιταχύνουν τη δημιουργία της σε αναλογία δύο τρίτων σε σχέση με το κάπνισμα" συνεχίζει ο Καναδός επιστήμονας.
Φυσικά, υπάρχει αντίστοιχα μια σειρά ερευνών που διαπιστώνει τις ευεργετικές επιδράσεις των αυγών στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη τροφή, για την οποία εξάγονται αντιφατικά ερευνητικά συμπεράσματα θυμίζοντας μας ότι το αλισβερίσι μεταξύ ωφέλειας και βλάβης συνυπάρχει αρμονικά και σταθερά στη φύση.

[Πηγή: http://communications.uwo.ca/western_news/stories/2012/August/research_finds_egg_yolks_almost_as_bad_as_smoking.html]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου